«Το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της Κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία είναι γενικό και αόριστο»

Δευτέρα, 28 Μάιος 2018 17:24
Του Βασίλη Κορκίδη 
 
Το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης ήταν ένα ζητούμενο χρόνων για την κυβέρνηση και η παρουσίασή του μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τις αναπτυξιακές της προτάσεις και το κατά πόσον αντιστοιχούν στις ανάγκες της οικονομίας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος. Ένα πρώτο σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτό καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε σε δημόσια εγχώρια και διεθνή fora, χωρίς προηγουμένως να έχει τεθεί προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ωστόσο κρίνουμε θετική την πρόταση της μόνιμης επιτροπής που προτάθηκε να λειτουργεί στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για την παρακολούθηση και βελτίωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου.
 
Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης ενσωματώνει κάποιες από τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την προστασία του ελληνικού εμπορίου, όπως για παράδειγμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, την καταπολέμηση του παρεμπορίου, λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, τη δημιουργία αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων, τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αρκετές άλλες. Αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο κείμενο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά γενικά και αόριστα. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πως και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν; Η κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευθεί δημόσια σε ένα χρονοδιάγραμμα και να συνδέσει πολλές από τις προβλέψεις του κειμένου των 106 σελίδων με συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες. Προφανώς αυτό οφείλεται στο ότι δε γνωρίζουμε αφενός τους όρους εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα και τη διευθέτηση που θα επιτύχουμε για το χρέος. 
 
Αναρωτιέμαι, όμως, πόσο αξιόπιστα είναι σχέδια που υποβάλλονται σε τέτοιους εξωγενείς περιορισμούς και θέτω σε πολιτικούς και πολίτες τα εξής ερωτήματα:
 
•Μήπως τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης είναι μία ακόμα μια απόδειξη ότι απέχουμε πολύ από ουσιαστικούς μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς;
 
•Μήπως το πλαίσιο της επόμενης ημέρας είναι ένα ακόμα μνημόνιο μετά τα μνημόνια, με κούρεμα συντάξεων, κατάργηση ΕΚΑΣ, πάγωμα μισθών στο δημόσιο και ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολόγητου και αύξηση ΦΠΑ στα υπόλοιπα μικρά νησιά;
 
•Μήπως με την ασφυκτική εποπτεία δεν θα μπορούμε τα επόμενα χρόνια να κάνουμε ούτε βήμα χωρίς τον έλεγχο των δανειστών;
 
•Μήπως τα νέα μέτρα των 5,1 δις ευρώ απομακρύνουν τα αντίμετρα;
 
•Μήπως αντί για μόνοι μας απέναντι στους δανειστές θα είμαστε μόνοι μας απέναντι στις αγορές;
 
•Μήπως το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί με τις δεσμεύσεις που περιγράφονται σε 40 σελίδες εως και το 2022;
 
•Μήπως τα σενάρια της κάλπης διαφέρουν από το τι θέλουμε, τι θέλουν και τι πρέπει να γίνει;
 
Με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Πνεύματος εύχομαι ο Θεός να φωτίσει όλους όσους κρατάνε τη τύχη μας στα χέρια τους, ώστε να πράξουν ότι είναι καλύτερο για τον κόσμο και το τόπο μας.