Λύση στο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Κάσου και της Καρπάθου

Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2022 18:09
Με άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
 
Αναφορικά με την αποκατάσταση των δρομολογίων στις άγονες δρομολογιακές γραμμές: 
α. ΘΗΡΑ – ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ - ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά, 
β. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων  ΠΕΙΡΑΙΑ - ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες 
γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ - ΚΑΣΟΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ –ΧΑΛΚΗ - ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, όπου το τμήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ δεν επιδοτείται, καθώς και  
δ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή ΛΑΥΡΙΟ – ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: ΘΗΡΑ - ΑΝΑΦΗ  και επιστροφή, ανακοινώνονται τα κάτωθι: 
 
Με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα και τη διαπίστωση της μη κανονικής εκτέλεσης των δρομολογίων στις παραπάνω άγονες γραμμές, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη προβεί, σύμφωνα με το ν.4948/2022, στην πρόσκληση σύναψης σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας προς εξυπηρέτηση των γραμμών αυτών μέχρι την 31/10/2022. 
 
Παράλληλα, έχουν υπάρξει επικοινωνίες με ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανάθεσης και το νέο πλοίο που θα επιλεγεί για το σκοπό αυτό να εκτελέσει κανονικά τα εγκεκριμένα δρομολόγια από την Παρασκευή 22/7 και να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στις συνδέσεις του Πειραιά με την Κάρπαθο και την Κάσο.
 
Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Δευτέρα 11/7 που προέκυψε το πρόβλημα με το  Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS, το Υπουργείο Ναυτιλίας ανέλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών τους, συνεργαζόμενο, όπου απαιτήθηκε και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα την μεταφορά προσώπων και αγαθών με εναλλακτικούς μεταφορικούς τρόπους και την ανακούφιση των νησιών κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο. 
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Σε μια κρίσιμη για τα νησιά περίοδο και παρά τις δυσκολίες που έχει πάντα η προσπάθεια αντικατάστασης πλοίων μεσούσης της θερινής περιόδου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στην δικαιολογημένη ανησυχία των νησιωτών της Καρπάθου και της Κάσου, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση των άγονων γραμμών που θα εξυπηρετούντο από το   Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS.
 
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ασφάλεια των πολιτών και η εξυπηρέτηση των νησιών είναι δύο παραδοχές που δεν δέχονται διαπραγμάτευση. Όπως οφείλαμε, πήραμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μην πληγεί ο τουρισμός και η καθημερινότητα των ακριτικών μας νησιών στην Κάρπαθο και την Κάσο, ενώ συνεργασθήκαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να καταφέρουμε επιβάτες και φορτηγά οχήματα να μετακινηθούν στα νησιά με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. 
 
Σήμερα προχωράμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.  Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που πραγματοποιούμε για τα δυο αυτά νησιά της ελληνικής εσχατιάς. 
 
Παράλληλα με την δρομολόγηση επί τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι ταχύπλοου πλοίου από τη Ρόδο προς τη Σητεία μέσω Χάλκης, Καρπάθου, και Κάσου, έχουμε ήδη αποφασίσει την ουσιαστική αναβάθμιση της σύνδεσης της Καρπάθου και της Κάσου κατά τη νέα δρομολογιακή περίοδο και από την 1η Νοεμβρίου τα νέα συχνότερα και ποιοτικότερα  δρομολόγια θα βρίσκονται στη διάθεση των κατοίκων των νησιών μας, δίνοντας οριστικό τέλος σε ένα αίτημα δεκαετιών κατά τρόπο που δικαιούνται και τους αξίζει».
 
 
Νωρίτερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: 
 
Δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Sea Speed Ferries ότι το πλοίο Olympus θα συνεχίσει να μην εκτελεί δρομολόγια προς Κάσο και Κάρπαθο μέχρι και τις 21/7/22
 
 
«Η κρίση συνδεσιμότητας την οποία βιώνουν ήδη εδώ και μια βδομάδα η Κάσος και η Κάρπαθος, παρά την καταιγίδα δηλώσεων και υποσχέσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης και των τοπικών εκλεκτών της, δεν έχει λήξει. Σειρά «επιτελικών» λαθών οδήγησαν τα νησιά αυτά, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, σε ακτοπλοϊκό αποκλεισμό και σε σοβαρότατο πρόβλημα ανεφοδιασμού.
 
Επισκέπτες και ντόπιοι υφίστανται τεράστιες ταλαιπωρίες στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν από και προς την Κάσο και την Κάρπαθο, ενώ η έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου Ro-Ro που έστειλε η Περιφέρεια, για τη διευκόλυνση μεταφοράς εμπορευμάτων, μόνο ως μπάλωμα μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς η κατάσταση στα νησιά αυτά ολοένα και χειροτερεύει, την ίδια ώρα που το Υπουργείο Ναυτιλίας αδυνατεί να βρει μια άμεση και μόνιμη λύση.
 
Η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας Sea Speed Ferries ότι το πλοίο Olympus θα συνεχίσει να μην εκτελεί δρομολόγια προς Κάσο και Κάρπαθο μέχρι και τις 21/07/22 αποδεικνύει αυτό που είχαμε τονίσει εξαρχής: χρειάζεται η άμεση καταγγελία της Σύμβασης, προκήρυξη νέου διαγωνισμού και ανάθεση της γραμμής σε νέο πλοίο, αξιόπλοο αυτή τη φορά.
 
Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και όλοι όσοι έσπευσαν να μειώσουν την κρισιμότητα των στιγμών δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των νησιωτών και των νησιωτικών επιχειρήσεων. Στην αρχή προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το Blue Star 2 δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου, ως έκτακτη δρομολόγηση. Ψέμα, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήδη εκτελούσε εβδομαδιαία δρομολόγια στη γραμμή. Μετά, με τυμπανοκρουσίες, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το Ro- Ro θα έλυνε άπαξ δια παντός τις τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Ψέμα, γιατί οι ανάγκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τις 21/7 και μετά, αφού όπως όλα δείχνουν το Olympus αδυνατεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.
 
Η Κάσος και η Κάρπαθος δεν έχουν ανάγκη τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΝΔ, τόσο σε τοπικό όσο, και σε κεντρικό επίπεδο. Οι ολιγωρίες, η κυβερνητική ανικανότητα και η εμμονή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, έχουν φέρει τα νησιά αυτά σε απόγνωση και αδιέξοδο. Αρκετά πια με τα μπαλώματα και τα ευχολόγια που αγιάζουν τα γένια συγκεκριμένων. Δώστε λύση στην διασύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου πριν να είναι αργά, πριν καταρρεύσει η τοπική οικονομία και κοινωνία».    ​