Το γιώτινγκ θ ανθίσει, θέλουν δεν θέλουν!

Δευτέρα, 08 Μάιος 2017 19:07
Του Ζαφείρη Σπυριδάκη
 
Έπεσε την Κυριακή το βράδυ η αυλαία του 16ου east med yacht show που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.
Ήταν ομολογουμένως μια απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση με διεθνές κύρος, όσο κι αν δεν τίμησε με την παρουσία του στα εγκαίνια της ο Δήμαρχος της πόλης που τη φιλοξενεί, Γιάννης Μώραλης.
 
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην «ψυχή» της διοργάνωσης, τον πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ Αντώνη Στελιάτο, ο οποίος χρόνια τώρα δίνει αγώνα για να πείσει τους κρατούντες, πως πρέπει επιτέλους να στηρίξουν τον πολύπαθο κλάδο, που κατά πολλούς έχει την ταμπέλα των … σκαφάτων!
 
Κι όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
 
 
« Αν καθήσει κανείς και σκεφτεί, πόσα πρέπει να ξοδέψει το καλοκαίρι μια 4μελής οικογένεια σε νησί, για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αυτοκίνητο-βενζίνες, ξενοδοχείο και διατροφή, για μία εβδομάδα και βάλει δίπλα τις τιμές που κοστίζει ένα ιστιοπλοϊκό, αν το πάρουν 2 ή 3 οικογένειες μαζί, δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε ποστάλι ποτέ», λέει παράγοντας του γιώτινγκ στο portcity.
 
«Κι αν οι κυβερνήσεις μας άκουγαν λίγο περισσότερο και έβλεπαν τι ΦΠΑ έχουν οι ανταγωνίστριες χώρες, θα υπήρχαν προσφορές που δεν θα μπορούσε κανείς ν αντισταθεί σε μια τέτοια εμπειρία. Γιατί όπως και αν το κάνουμε, το να είσαι μια βδομάδα εσύ ο καπετάνιος και να επιλέγεις που θα σε πάει το πλοίο, είναι εμπειρία αξέχαστη», συμπληρώνει συνάδελφός του.
 
Χρόνια ολόκληρα, το θέμα του γιώτινγκ, και κυρίως του μητρώου, είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εμπλεκομένων. 
Μόνο όταν ήταν υπουργός ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και φαίνεται πως ο νυν υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα υλοποιήσει, αν πάλι δεν προκύψουν σκόπελοι!
 
 
 
Τι πιο λογικό από αυτό το αίτημα, να είναι καταγεγραμμένα όλα τα σκάφη που έχουν ελληνική σημαία, για να γνωρίζει ο κόσμος ποιοι τα εκμεταλλεύονται;
 
Λάθη του παρελθόντος, έχουν στοιχίσει τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και σε θέσεις εργασίας, αφού οποιοδήποτε σκάφος με τούρκικη σημαία, μπορεί να «αλωνίζει» ελεύθερα στο αιγαίο παίρνοντας τη δουλειά του έλληνα επαγγελματία.
 
Κι όσο η πολιτεία δεν σκύβει πάνω στο πρόβλημα, τόσο οι γείτονες, όχι μόνο οι τούρκοι θα εξακολουθούν να αναπτύσσουν το γιώτινγκ, να φτιάχνουν μαρίνες υψηλών προδιαγραφών και εν τέλει να τους εμπιστεύονται περισσότερο από έναν κατ εξοχήν θαλασσινό τόπο, σαν την Ελλάδα.
Και μπορεί ο Υπουργός Ναυτιλίας να ξεκινά τις ομιλίες του με τη φράση του Θουκυδίδη «μέγα το της θαλάσσης κράτος», δυστυχώς όμως οι πολιτικές των τελευταίων ετών, κάνουν κράτη παραπλήσια, μεγαλύτερα! 
 
Όσοι τυχεροί επισκέφθηκαν την έκθεση σκαφών στη μαρίνα Ζέας, θα διαπίστωσαν το μεράκι και την κάψα των επαγγελματιών του χώρου και όχι μόνο, να συνεχίσουν να προσφέρουν στη θάλασσα και στον τουρισμό. Σ αυτούς τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.
 
Θα είδαν σκάφη εντυπωσιακά, άλλα προσιτά, άλλα απλησίαστα. Θα είδε ανθρώπους που είναι κοντά στον ναυτικό συνέχεια, όπως τον Φοίνικα νηογνώμονα του Άρη Αρβανιτάκη.
 
 
 
Θα είδε ονειρεμένα σκάφη απόδρασης από την σκληρή καθημερινότητα.
 
Για να συνεχίσουμε όμως να βλέπουμε ακόμη υψωμένη την ελληνική σημαία σε αυτά, θα πρέπει ρεαλιστικά η πολιτεία, να είναι αρωγός στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων.
 
Κανείς τους, να είναι σίγουρη (η πολιτεία), δεν αρνείται να πληρώσει ότι του αναλογεί σε φόρους.
Όμως, θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχα κι εκείνοι οι κανόνες που θα τους κάνουν να ανταγωνιστούν όλες τις χώρες που οι δικές τους κυβερνήσεις δίνουν απίστευτα προνόμια και διευκολύνσεις, ώστε να προτιμούνται για τον θαλάσσιο τουρισμό.
 
Αν υπάρχει πολιτική βούληση, θα τα καταφέρουμε κι εμείς.
 
Γίνεται;
 
φωτογραφίες: Γιώργος Χριστάκης