Στο 2ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ στον Άλιμο ο Φώτης Κουβέλης

Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2019 10:01
 
Με μεγάλη επιτυχία προσέλευσης επισήμων, επαγγελματιών και κοινού, ξεκίνησε την  Πέμπτη 11 Απριλίου 2019,το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ στην Μαρίνα Αλίμου, όπου λειτουργούν πάνω από 100 περίπτερα και είναι επισκέψιμα περισσότερα από 150 σκάφη όλων των ειδών και μεγεθών.
Το 2ο YACHTING FESTIVAL - ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ είναι η μοναδική και σημαντική εκδήλωση για τον κλάδο, οργανώνεται από την Mact Media Group εκ μέρους του ΣΙΤΕΣΑΠ ( Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος) με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου (αλλά και σε ξένους επισκέπτες και επαγγελματίες) να γνωρίσουν από κοντά την μοναδικότητα της απόλαυσης των Ελληνικών θαλασσών μέσα από ένα – κυρίως – μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε οι ίδιοι να κυβερνήσουν (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση) είτε να χαρούν με την βοήθεια και υποστήριξη από επαγγελματίες.
 
Στην Τελετή Έναρξης Εγκαινίων, τέλεσε τον αγιασμό ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Γλίβας Πρωτοσύγκελλος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης, και τίμησαν με την παρουσίας τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, βουλευτές, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, επαγγελματίες και κοινό.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης , ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ και συνεχάρη τους διοργανωτέςMACT MEDIA GROUP και ΣΙΤΕΣΑΠ για την πραγματοποίηση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την διευθέτηση και υποστήριξη θεμάτων του κλάδου, και επεσήμανε τις επιτυχίες στην πάταξη παράνομων ναυλώσεων.
 
 
Στην χαιρετιστήρια ομιλίας της η Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ Κα Ελένη Βρυώνη, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, και τις εταιρείες και επαγγελματίες που έχουν τα περίπτερα και έφεραν τα σκάφη τους για να μπορούν να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες,  αναφέρθηκε στην επιλογή και σημαντικότητα για τον κλάδο της Μαρίνας Αλίμου, Αττικής, που αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια βάση και χώρο ελλιμενισμού περισσότερων των χιλίων 1.000 σκαφών επαγγελματικώς δραστηριοποιούμενων, και είναι το κομβικό σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης των περισσότερων ναυλώσεων, και είναι ανάγκη να διατηρήσει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα. Επίσης επισήμανε ιδιαίτερα ότι σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες και να επιλέξουν και αυτή την μορφή διακοπών, που και είναι προσιτή, και θα ενισχύσουν με την επίσκεψή τους τις διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας, και θα γνωρίσουν και οι ίδιοι απαράμιλλες ομορφιές, που δεν προσεγγίζονται εύκολα, παρά μόνο με σκάφος ή από θαλάσσης.
 
Καλωσορίζοντας τους επισήμους και επαγγελματίες ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP, διοργανωτής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, επεσήμανε την ευρεία υποστήριξη και παροχή αιγίδας από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, και από όλους τους φορείς που στηρίζουν το Φεστιβάλ ευχαρίστησε τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους τους συμμετέχοντες καθώς επισήμανε πως το φεστιβάλ γιώτινγκ είναι μια γιορτή που πρέπει να καθιερωθεί και να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση αλλά και φήμη.
O Προέδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Καρίμαλης Μπάμπης με το χαιρετισμό του επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές αυξημένης τουριστικής ζήτησης ως αποτέλεσμα και των προσπαθειών του Υπουργείου και του ΕΟΤ, και επικεντρώθηκε στην μεγάλη σημασία και τον σημαντικό ρόλο που έχει ο κλάδος του γιώτινγκ στην προσπάθεια αυτή.
 
Με την παρουσία τους την τελετή εγκαινίων τίμησαν οι, ο Γενικός Γραμματέας ΥΝΑΝΠ κ. Διονύσης Τεμπονέρας , ο Αρχηγός Αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος κ. Ράπτης Σταμάτιος ,Αντιπρόεδρος Ναυτικού επιμελητηρίου κ. Αλεξανδράτος , ο Προέδρος Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων κ. Γεώργιος Κολλίντζας , ο Προέδρος FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης , ο Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος κ. Κλιάρης Θεόδωρος , ο Διοικητής Α/Α 1ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής Νικόλαος Α.Ν Ισάκογλου , ο Λιμενάρχης Σαρωνικού Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Μηνάς Αντώνιος , ο Πρέσβης του Κατάρ , ο Αντιδήμαρχος Αλίμου κ. Στέφανος Διαμαντής.
Χαιρετισμούς δώσανε : ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτης κ. Νεκτάριος Σαντορινιός , ο Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρος Ελληνικής Ακαδημίας κ. Γεώργιος Αυλωνίτης , ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων,Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Προέδρος Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (OKE) και αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ κ. Βερνίκος Γεώργιος.
 
Οι διοργανωτές περιμένουν κοινό και επαγγελματίες – Δωρεάν Είσοδος – και τις υπόλοιπες ημέρες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, από τις 10:00 πμ. – 21:00μμ., που θα έχουν εκτός από δύο συνεδριακές εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, διάφορες παράλληλες δράσεις χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, και πολιτιστικών παρουσιάσεων. Την Κυριακή  το απόγευμα στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης σε συνδυασμό με την απονομή βραβείων ‘’ΠΛΕΥΣΗ ΑΓΑΠΗΣ΄΄ , με μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.
 
 
 
 
"Πίσω από τα σκάφη βρίσκεται ο θαλάσσιος πλούτος της Ελλάδας"
 
 Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κουβέλης, μεταξύ άλλων είπε:
 
«Στο κέντρο του Φεστιβάλ μπορεί να είναι τα τουριστικά σκάφη αναψυχής, αλλά πίσω από τα σκάφη βρίσκεται ο θαλάσσιος πλούτος της Ελλάδας. Τα θαυμάσια νησιά μας, οι καθαρές θάλασσες, οι ατέλειωτες παραλίες μας, το μπλε του Αιγαίου. Αυτή τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, την ζεις διαφορετικά με ένα σκάφος αναψυχής. Ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα εξελίσσεται δυναμικά και συμβάλλει αποτελεσματικά στην τουριστική βιομηχανία. 
 
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει βρεθεί στο πλευρό του κλάδου, λύνοντας πολλά από τα χρόνια προβλήματά του. Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες στήριξης του κλάδου. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού, διευκόλυνε τον κλάδο ικανοποιώντας πάγια αιτήματα, όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021. Συναφώς γίνεται γνωστό ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα γίνει η παρουσίαση του ηλεκτρονικού ναυλοσυμφώνου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες προς τα συναρμόδια υπουργεία, για να «τρέξουν» οι διαδικασίες, στο μέτρο που ανοίγει η τουριστική περίοδος, ενώ στο ηλεκτρονικό μητρώο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να έχουν ενταχθεί περί τα 6.000 πλοία και καλούμε να υπάρξει η άμεση ανταπόκριση των υπόχρεων να εγγραφούν το συντομότερο δυνατό.
 
 
 
Είναι πάγια άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Άλλωστε το φυσικό περιβάλλον, είτε αφορά στην ηπειρωτική χώρα είτε αφορά στα νησιά είτε αφορά στις ελληνικές θάλασσες είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους φορείς του θαλάσσιου τουρισμού και εργάζεται ακατάπαυστα για την ομαλή λειτουργία του κλάδου.
 
Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θέλει ο θαλάσσιος τουρισμός να γίνεται στο πλαίσιο της νομιμότητας.Θέλουμε οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες κάνοντας νόμιμες ναυλώσεις ή και να πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές με ασφάλεια, κυβερνώντας είτε το δικό τους σκάφος είτε ένα ναυλωμένο επαγγελματικό. Αυτό που έχει σημασία στη θάλασσα είναι η ασφάλεια. Κατά συνέπεια το Υπουργείο Ναυτιλίας δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε δύο πράγματα. Αν έχεις σκάφος να έχεις και τις απαραίτητες γνώσεις να το κυβερνήσεις και δεύτερον το σκάφος στο οποίο επιβαίνει ο τουρίστας να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας. Στην κατεύθυνση αυτή, το Λιμενικό Σώμα έχει την εντολή να είναι προσεκτικό στους απαραίτητους ελέγχους. 
 
 
Επίσης μεγάλη σημασία έχει ο τουρίστας να αισθάνεται ότι πλέει σε ασφαλείς θάλασσες. Στον τομέα αυτό το Λιμενικό Σώμα έχει αποδείξει τη σημαντική συμβολή του, ενώ το Υπουργείο αναβαθμίζει συνεχώς τον εξοπλισμό του Σώματος για την εποπτεία των ελληνικών ακτών και θαλασσών. 
 
Πολύ σημαντικός τομέας για τον θαλάσσιο τουρισμό είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε τουριστικά σκάφη. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο έχει διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εξέλιξη των κυβερνητών, καθώς η ενωσιακή νομοθεσία επιφέρει συνεχώς αλλαγές. 
 
Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό.»
 
φωτογραφίες: Γιώργος Χρηστάκης