ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Naftomar: Deal 500 εκατ. δολαρίων- Παρήγγειλε τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς αμμωνίας στον κόσμο

Σχεδόν 500 εκατ. δολάρια θα καταβάλει η Naftomar για την κατασκευή τεσσάρων μεγάλων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας

Σχεδόν 500 εκατ. δολάρια θα καταβάλει η Naftomar για την κατασκευή τεσσάρων μεγάλων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας (VLAC) στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hanwha Ocean.

Όπως αναφέρει η Hanwha, κάθε πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 93.000 κυβικά μέτρα αμμωνίας, κάτι που σημαίνει πως θα είναι τα μεγαλύτερα ammonia carriers στον κόσμο. Τα τέσσερα βαπόρια θα παραδοθούν στην εταιρεία έως το πρώτο εξάμηνο του 2027.

 Η  Naftomar έχει θέσει στο επίκεντρο την αμμωνία, εξετάζοντας τις «πράσινες» προοπτικές της. «Πιστεύουμε ότι είναι η λύση για την απανθρακοποίηση» είχε τονίσει τότε ο Talal Zein, επικεφαλής trading της εταιρείας.

Τα VLACs, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν την αμμωνία σαν καύσιμο μετά από μετατροπές στη μηχανή, θα είναι, παράλληλα, εξοπλισμένα με πρόσθετες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμου και «έξυπνων» λειτουργιών.

«Με αυτήν την παραγγελία, αναγνωρίζεται ξανά η φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλιακή τεχνολογία της Hanwha Ocean. Θα χτίσουμε υψηλής ποιότητας πλοία που μπορούν να ηγηθούν σε επίπεδο οικολογίας και ψηφιοποίησης» τόνισε εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου ναυπηγείου.

Στρατηγική ανάπτυξης

«Η Naftomar επεκτείνει επιθετικά το στόλο της, με έμφαση στα μεγάλα LPG carriers, με σκοπό να καταστεί ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση και στο πεδίο της απανθρακοποίησης. Τοποθετήσαμε μία μεγάλη παραγγελία, πιστεύοντας στην τεχνολογική ικανότητα της Hanwha Ocean και στις προοπτικές της μελλοντικής αγοράς της αμμωνίας» σχολίασε εκπρόσωπος της Naftomar.

H Naftomar, συμφερόντων της οικογένειας Zein του Λιβάνου, εδρεύει στη Βούλα από το 1991. Διαχειρίζεται κυρίως ένα στόλο από LPG carriers, ενώ τους τελευταίους μήνες έκανε επενδυτικό άνοιγμα και στα product tankers.

Ανάμεσα στις πρόσφατες κινήσεις της, ξεχωρίζει η αγορά ενός πλοίου μεταφοράς LPG, τύπου VLGC (Very Large Gas Carrier), χωρητικότητας 82.441 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2015 και δύο LR1 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου τύπου LR1, χωρητικότητας περίπου 74.550 dwt και κατασκευής 2012 έκαστο.

naftemporiki.gr