ΔΙΕΘΝΗ

IEA: Μείωση της ζήτησης πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες

Η εβδομαδιαία ανάλυση της Xclusive shipbrokers

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2024, ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτή σηματοδοτεί τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, εν μέσω επίμονων προκλήσεων στον τομέα των ακινήτων, της αδύναμης εγχώριας ζήτησης και των εμπορικών εντάσεων με τη Δύση. Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,8%, υπολείποντας τον στόχο του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος περίπου 5%. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον προβληματικό τομέα των ακινήτων, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση του δανεισμού για στεγαστικά έργα στη «λευκή λίστα» στα 4 τρισεκατομμύρια Rmb (562 δισεκατομμύρια δολάρια). Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον κλάδο, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά την ευρύτερη οικονομία. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε νέα χαμηλά στον καθορισμό του Οκτωβρίου, εντείνοντας τις προσπάθειες για τη στήριξη μιας αποδυναμωμένης οικονομίας. Το πρωτογενές επιτόκιο δανείου ενός έτους (LPR), το σημείο αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,1% και το πενταετές επιτόκιο, σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια ακινήτων, μειώθηκε κατά το ίδιο περιθώριο στο 3,6%.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της αγοράς και ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Ιούνιο. Η δράση της ΕΚΤ έρχεται εν μέσω πτώσης των ρυθμών πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και αυξανόμενων ενδείξεων αποδυνάμωσης της οικονομίας.

Όσον αφορά την αγορά ενέργειας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε το World Energy Outlook 2024, το οποίο προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων και των εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία θα μειώσουν τη χρήση πετρελαίου στις οδικές μεταφορές, τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Ο ΔΟΕ εξακολουθεί να προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μέχρι το 2030 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά, φτάνοντας τα 73 εκατομμύρια b/d έως το 2050. Αυτή η μετατόπιση θα οδηγήσει σε πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου και καθοδική πίεση στις τιμές. Επίσης, ο ΔΟΕ υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων πολιτικής για την προώθηση της μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και προβλέπει ότι το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ θα μειωθεί από 34% σε 33% έως το 2030, λόγω της αύξησης της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα στην Αμερική. Ο ΔΟΕ προβλέπει σημαντική υπέρβαση της προσφοράς την επόμενη δεκαετία, θέτοντας τα πετροκράτη σε δύσκολη θέση. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο με μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων, το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερο, φτάνοντας το 21,36% έως το 2050. Ο ΟΠΕΚ απορρίπτει σταθερά τις πτωτικές προβλέψεις του ΔΟΕ, πρόσφατα μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2025 και υιοθέτησε μια πιο προσεκτική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης των σχεδίων για την επανεισαγωγή εθελοντικών περικοπών παραγωγής.
Στην αγορά θαλάσσιου μεταλλουργικού άνθρακα, το τέταρτο τρίμηνο αντιμετωπίζει μια αβέβαιη προοπτική, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά μέτρα τόνωσης της Κίνας και τη ζήτηση χάλυβα. Οι ανησυχίες από την πλευρά της προσφοράς δεν κλιμακώνονται, με τους τελικούς χρήστες να αναφέρουν υπερπροσφορά πρωτογενούς άνθρακα. Ο μεγάλος αγοραστής στην Ινδία σημείωσε πτώση στις τιμές και τη ζήτηση χάλυβα, που οδήγησε σε χαμηλότερα αποθέματα άνθρακα οπτανθρακοποίησης. Οι τιμές του αυστραλιανού άνθρακα υψηλής ποιότητας σκληρού οπτάνθρακα παρουσίασαν διακυμάνσεις, με μια πρόσφατη ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τα μέτρα τόνωσης της Κίνας. Η αντίδραση της αγοράς στις πολιτικές νομισματικής τόνωσης της Κίνας ήταν θετική, αλλά ο αντίκτυπός της στη ζήτηση κατάντη παραμένει αβέβαιος. Ορισμένοι κινέζοι έμποροι και μύλοι αναμένουν αυξημένη ζήτηση άνθρακα οπτανθρακοποίησης τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του πλεονεκτήματος τιμής του αυστραλιανού άνθρακα έναντι των εναλλακτικών από τον Καναδά. Η ζήτηση άνθρακα οπτανθρακοποίησης της Ινδίας αναμένεται να είναι περιορισμένη λόγω της υποτονικής ζήτησης χάλυβα και των πρόσφατων επενδύσεων σε νέες υψικάμινους. Συνολικά, η Ινδία είναι πιθανό να συνεχίσει να παίρνει τις τιμές και να ακολουθήσει το προβάδισμα της Κίνας στην αγορά θαλάσσιου μεταλλουργικού άνθρακα.