Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Το 5,9% των θανάτων στη θάλασσα αποδείχθηκαν αυτοκτονίες

Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2020 08:45
Κάθε 40 δευτερόλεπτα, κάποιος συνάνθρωπός μας στον κόσμο βάζει τέλος στη ζωή του. Στατιστικό το οποίο δικαιολογεί  ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσο αφορά  θέματα ψυχικής υγείας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της  Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας επικεντρώνει την προσοχή της στην πρόληψη της αυτοκτονίας, το 5,9% των θανάτων στη θάλασσα αποδείχθηκαν αυτοκτονίες.
 
Το 2017, το  P & I Club του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε σε πρώτο πλάνο την ψυχική υγεία των ναυτικών, αποκαλύπτοντας ότι η αυτοκτονία ήταν η κύρια αιτία θανάτου των ναυτικών και  αντιστοιχεί στο 15% των θανάτων στη θάλασσα.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη  της Διεθνούς Ναυτιλιακής Υγείας, περίπου 5,9% των θανάτων στη θάλασσα συνδέονται με αυτοκτονία.
 
Ωστόσο, όταν συμπεριλήφθηκαν «ύποπτοι» θάνατοι που ήταν πιθανώς αυτοκτονίες, το ποσοστό αυξήθηκε σε 18,3%.
 
Στον ναυτιλιακό κόσμο, τα θέματα ψυχικής υγείας αφορούν τη φύση της εργασίας των ναυτικών, η οποία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονες ώρες εργασίας, αλλά και από απομόνωση, μακριά από την οικογένεια για πολύ καιρό, κόπωση και πολλούς άλλους παράγοντες.
 
Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η ευτυχία των ναυτικών σημείωσε   6,27 / 10, σε σύγκριση με 6,31 το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το δείκτη ευτυχίας των ναυτικών.
 
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα διαπιστώθηκε ότι οι ναυτικοί ανήκουν σε επαγγελματικές ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους.
Ενώ το άγχος  επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, οι επιπτώσεις τους θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές  για τους ναυτικούς λόγω της φύσης της εργασίας τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ναυτικοί δεν πηγαίνουν στο σπίτι τους στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.
 
Οι κύριοι  παράγοντες που επηρεάζουν την ευεξία στη θάλασσα είναι:
 
– Κοινωνική αλληλεπίδραση επί του πλοίου: Πολλές έρευνες που σχετίζονται με τη ναυτική υγεία έχουν επισημάνει την έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης ως βασικό παράγοντα των θεμάτων ψυχικής υγείας των ναυτικών, ενώ η ενεργός συμμετοχή στην κοινωνική ζωή επί του πλοίου θεωρείται ότι έχει πραγματικό και θετικό αντίκτυπο στην ευημερία τους.
Οι εθνικότητες και οι διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικούς τρόπους κοινωνικοποίησης, επομένως οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν νέους τρόπους για να ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση των πληρωμάτων επί του σκάφους.
Για παράδειγμα, η εισαγωγή αλκοολικών περιορισμών αντί απαγορεύσεων αλκοόλ και η οργάνωση ομαδικών δραστηριοτήτων όπως το μπάσκετ ή το καραόκε είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν σχέσεις.
 
– Η σύνδεση με τα πλοία είναι σημαντική   για τους ναυτικούς, δεδομένου ότι είναι μακριά από τους ανθρώπους για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Τα πληρώματα είναι εν γένει επικριτικά για τις εταιρείες που είτε δεν παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στην τηλεφωνική επικοινωνία , είτε την  καθιστούν ακριβή ή με χαμηλή ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο παντού μπορεί να θεωρηθεί ως βασικός παράγοντας απομόνωσης, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει τους ναυτικούς που διαμένουν στις καμπίνες τους και να αγνοούν τις ευκαιρίες να περνούν ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους.
Προσφέροντας  WiFi πρόσβαση μόνο σε ορισμένες κοινές περιοχές στο πλοίο  αντί για καμπίνες, θα μπορούσε να είναι η ιδανική λύση.
– Σωματική  άσκηση: Η ψυχική ευημερία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη σωματική ευεξία. Μπορεί να είστε δυσαρεστημένοι και να είστε σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά δεν μπορείτε να είστε ικανοποιημένοι αν είστε σε κακή φυσική κατάσταση.
Οι πρόσφατες στατιστικές για τη διατροφή δείχνουν ότι το 64% των ναυτικών είναι υπέρβαροι και οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα πληρώματα θεωρούν σημαντικό το φαγητό για να είναι ευτυχισμένοι.
 
-Αδεια: Η μείωση της άδειας στην ακτή ήταν ένα βασικό ζήτημα που εντοπίστηκε στον πιο πρόσφατο δείκτη ευτυχίας των ναυτικών. Οι χρονικοί περιορισμοί, το άγχος του φόρτου εργασίας  αποτελούν βασικούς παράγοντες που παρεμποδίζουν την άδεια των πληρωμάτων. Αυτό μπορεί να συνοψιστεί στη φράση ενός ναυτικού που απάντησε, «Η άδεια της στεριάς  είναι νεκρή …».
Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα διάλειμμα από το περιβάλλον εργασίας τους και έτσι οι ναυτικοί πρέπει να αισθάνονται ικανοί να πάρουν επίσης χρόνο.
– Δείκτης ευτυχίας των ναυτικών
Κόπωση: Η κόπωση μπορεί να προκαλέσει θλίψη και το αντίστροφο. Οι απαιτητικές συνθήκες  αποτελούν χαρακτηριστικό της φύσης της ναυτικής εργασίας.
Συναισθηματική εξάντληση μπορεί να προκύψει όταν κάποιος βιώνει μια περίοδο υπερβολικού άγχους στην εργασία ή την προσωπική του ζωή. Η συνεχής αίσθηση κούρασης, συντριβής ή αδυναμίας εστίασης είναι σημάδια πνευματικής κόπωσης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν το ψυχικό μπλοκ, την έλλειψη κινήτρων, την ευερεθιστότητα, το άγχος που οδηγεί σε πολυφαγία   ή την απώλεια της όρεξης και την αϋπνία.
– Ασφάλεια: «Δεν χρειάζεται να δεχθούν επίθεση  από πειρατές για να επηρεαστούν διανοητικά από την πειρατεία», σημειώνουνειδικοί ψυχολόγοι, εξηγώντας ότι η απειλή επίθεσης πειρατών και σχετικών ιστοριών από ναυτικούς που έχουν επιβιώσει προκαλούν ένα απτό επίπεδο φόβου και τρόμου μεταξύ του πληρώματος κάθε φορά που ταξιδεύουν σε επικίνδυνες περιοχές.
 
Δράσεις που έχουν αναληφθεί
 
Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αυξήσει την επικέντρωσή της στην ψυχική υγεία των ναυτικών τα τελευταία χρόνια, αναφερόμενη στους σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση που ένας ναυτικός είχε κρίση ψυχικής υγείας κατά την εργασία του.
 
Το ITF ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Yale να διεξάγει έρευνα που διερευνά θέματα ψυχικής υγείας των ναυτικών και κατανοεί ποιοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με το άγχος, την κατάθλιψη και το άγχος των ναυτικών.
 
• Η Βόρεια P & I Club παρουσίασε τη νέα της εκστρατεία «Mind Matters», με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία και την ευημερία στη θάλασσα. Η εκστρατεία περιλαμβάνει μια εμπιστευτική γραμμή βοήθειας για το πλήρωμα, σε συνεργασία με το ISWAN. Η ομάδα Mind Call μιλάει πολλές γλώσσες, ενώ οι ναυτικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στην γραμμή βοήθειας μέσω email και ζωντανής συνομιλίας.
 
Οι  Top 5 συστάσεις για ναυτικούς
• Συζήτηση: Συζητήστε τα προβλήματά σας και περάστε ποιοτικό χρόνο με τους συνεργάτες του πληρώματος.
• Παρατηρήστε: Το πλήρωμα σας είναι νευρικό, λιγότερο ομιλητικό, πιο ευερέθιστο ή επιθετικό; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πνευματικό σημάδι.
• Φροντίδα: Ρωτήστε τους συνεργάτες του πληρώματος πώς είναι και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Ενημερώστε τους για τις εμπειρίες σας για να τους ενημερώσετε ότι δεν είναι μόνοι.
• Ξεκουραστείτε, τρώτε, ασκείστε: Η σωματική ευεξία είναι το Α και το Ζ σε πνευματική ευεξία.
• Αποσπάστε τον εαυτό σας: Αποσυνδεθείτε από τις ανησυχίες σας κρατώντας απασχολημένοι και βρίσκοντας κάτι άλλο να κάνετε.
Στατιστικά  για τις αυτοκτονίες παγκοσμίως 
 
-Περίπου 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω αυτοκτονίας κάθε χρόνο.
 
– Για κάθε μία αυτοκτονία υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν κάθε χρόνο. Μια προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία στον γενικό πληθυσμό.
 
– Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 ετών.
 
–  Το 79% των παγκόσμιων αυτοκτονιών εμφανίζονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
 
– Το κοινωνικό στίγμα θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την αυτοκτονία δεν αναζητούν βοήθεια και επομένως δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.