Αγωνία για τους πέντε έλληνες ναυτικούς του «Happy Lady»

Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2020 09:49
Με την προσδοκία να υπάρξει σύντομα αίσιο τέλος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις με τους πειρατές που απήγαναν παραμονές Πρωτοχρονιάς τους πέντε έλληνες ναυτικούς του δεξαμενόπλοιου «Happy Lady» σε λιμάνι του Καμερούν. Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του τάνκερ, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών. Ωρες αγωνίας συνεχίζουν να ζουν και οι οικογένειες των ναυτικών, οι οποίες καθημερινά περιμένουν το τηλεφώνημα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για να τους ενημερώσει πως όλα πήγαν καλά και οι δικοί τους άνθρωποι σύντομα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
 
To περιστατικό συνέβη όταν το υπό ελληνική σημαία πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Limboh στο Καμερούν. Κατά την επίθεση οι πειρατές απήγαγαν συνολικά οκτώ ναυτικούς από τους 28 που αποτελούσαν μέλη του πληρώματός του.
 
Εξ αυτών οι πέντε είναι έλληνες υπήκοοι, οι δύο υπήκοοι Φιλιππινών και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό τραυματίστηκε στο πόδι ο 35χρονος τρίτος μηχανικός Δημήτρης Δημόγλου από εξοστρακισμό σφαίρας, με αποτέλεσμα να κριθεί σκόπιμο να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Καμερούν.
 
«Καλά είμαι. Ευχαριστώ την εταιρεία μου και θέλω να γυρίσω πίσω στην οικογένειά μου» είχε πει στους δημοσιογράφους όταν επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
 
Οταν έγινε γνωστό το περιστατικό της πειρατείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε ότι «γίνονται όσα πρέπει ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στις πατρίδες τους και στις οικογένειές τους όσοι ναυτικοί μας κρατούνται παράνομα».
 
Θύμα απαγωγής. Εν τω μεταξύ, χθες το μεσημέρι συναντήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον Πλακιωτάκη ο 20χρονος δόκιμος μηχανικός Δημήτρης Γκιάτης, ο οποίος είχε πέσει και αυτός θύμα απαγωγής από πειρατές στο Τόγκο και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου.
 
O ναυτικός περιέγραψε στον υπουργό την εμπειρία του και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και εύχομαι να μην το ζήσει ποτέ κανείς αυτό». Για το περιστατικό της επίθεσης είπε ότι όταν άκουσε να χτυπούν την πόρτα άνοιξε και αντίκρισε έναν άνθρωπο να τον σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Στη συνέχεια τον ίδιο και τους συναδέλφους του που είχαν απαχθεί τους έβαλαν σε μια ξύλινη βάρκα και έμειναν τέσσερις ημέρες στη θάλασσα.
 
Για τις ημέρες που κρατούνταν από τους πειρατές ανέφερε ότι έκαναν προσευχές και ήταν σε άθλια κατάσταση. Για τη συνάντηση με τον υπουργό είπε ότι του έδωσε τις ευχές του, ενώ απευθυνόμενος στις οικογένειες των συναδέλφων του που έχουν απαχθεί τόνισε: «Θέλω να στείλω το μήνυμα να προσεύχονται για τα παιδιά τους, γιατί εμένα με έσωσε η πίστη μου στον Θεό».
 
tanea.gr