Το Ιράν δεν κλείνει τα Στενά του Ορμούζ αλλά οι ναυτιλιακές επαγρυπνούν

Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2020 08:29
H αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δεν κάνει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να εφησυχάζει.
 
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος να κλείσουν οι Ιρανοί τα στενά του Ορμούζ – μία εξέλιξη την οποία φοβούνται τις τελευταίες ημέρες οι παροικούντες τη ναυτιλία.
 
Τα Στενά που βρίσκονται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν είναι πλάτους 33 χιλιομέτρων και από εκεί περνάει το 30% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και LNG. Κάθε μέρα από τα Στενά  διακινούνται κατά μέσο όρο  21 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια  βάση ή το 21% του πετρελαίου που καταναλώθηκε παγκοσμίως το 2018.
 
Σε κάθε περίπτωση οι ναυτιλιακές εταιρείες επαγρυπνούν και λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας για τα πλοία τους που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.
 
Σύμφωνα με οδηγίες που τους έχουν δοθεί  θα πρέπει οι πλοίαρχοι, οι πλοιοκτήτες ή  οι διαχειριστές ναυτιλιακών εταιρειών  να ενημερώνουν  τις αρχές του λιμένος, την ακτοφυλακή και τις μυστικές υπηρεσίες μέσω των ναυτικών πρακτόρων τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα για το:
 
1) Εάν το πλοίο τους «συνάντησε κάποιες καθυστερήσεις» στη διάρκεια του πλου στα Στενά
 
2) Αν στο πλοίο επιβιβάστηκαν σε οποιοδήποτε σημείο των Στενών επιβιβάστηκαν μη εξουσιοδοτημένα άτομα
 
3) Αν αναγκάστηκε το πλοίο να παρεκκλίνει της πορείας του
 
4) Αν το πλοίο σταμάτησε, ερευνήθηκε, κρατήθηκε ή αναγκάστηκε να προσεγγίσει άλλο λιμάνι από εκείνο του προορισμού του ή αν αντιμετώπισε δυσκολίες στη διάρκεια του πλου ή  ασυνήθιστα περιστατικά.
 
Ειδικές οδηγίες έχουν λάβει οι ναυτιλιακές αμερικανικών συμφερόντων και οι εταιρείες που μεταφέρουν προϊόντα για λογαριασμό πετρελαϊκών εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων.
 
Πιο συγκεκριμένα θα   πρέπει  να βρίσκονται σε απευθείας συνεννόηση για το σχεδιασμό του πλου τους με τον 5ο αμερικανικό στόλο –US Fifth Naval Cooperation and guidance fir Shipping  όταν είναι να ταξιδέψουν στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ, στον Κόλπο  του Ομάν,  στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο  του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα.
 
Ο 5ος αμερικανικός στόλος είναι υπεύθυνος  για μία θαλάσσια περιοχή 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, που περιλαμβάνει  τν Αραβικό Κόλπο, τον Κόλπο του Ομάν. Τη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται 20  κράτη και τρία σημαία κλειδιά που είναι τα Στενά του Ορμούζ, η διώρυγα του Σουέζ και τα Στενά Bab al Mandeb  νότια  της Υεμένης.
 
Επίσης, η Μεγάλη  Βρετανία αύξησε τα μέτρα ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ   για τα οποία το Ιράν είχε παλαιότερα απειλήσει με αποκλεισμό. Πολεμικά πλοία της Μ.Β. θα συνοδεύουν πλοία βρετανικών συμφερόντων που πλέουν στα Στενά.  Πρόκειται  για τα HMS Montrose και HMS Defender.
 
Μέτρα παίρνουν και οι  Γιαπωνέζοι αλλά και οι Κινέζοι.
 
Οι ναυτιλιακές εταιρείες εκτός  του ότι ζητούν τη συνοδεία πολεμικών πλοίων,  ταξιδεύουν μόνο στη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι πλοιοκτήτριες εταιρείες είναι σε συνεχή συνεννόησης με τους ναυλωτές κυρίως πετρελαϊκές εταιρείες για επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, τα παράκτια κράτη προβαίνουν  σε αυστηρότερους ελέγχους για το ποια πλοία διαπλέουν την περιοχή.