Ανησυχούν ΗΠΑ-ΕΕ για την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα

Πέμπτη, 07 Νοέμβριος 2019 12:57
Γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη διατήρηση του θαλάσσιου χαρακτήρα και των δύο σημείων του πλανήτη
 
Νέα διάκριση για την ελληνική ναυτιλία. Ο Γιώργος Ξηραδάκης, ναυτιλιακός τραπεζίτης και επίτιμος πλέον πρόεδρος του Propeller Cub Port of Piraeus εξελέγη ως ένας εκ των Αντιπροέδρων του Παγκοσμίου Δ.Σ. του International Propeller Club, στη διάρκεια της Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε  στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων όλων των Propeller Club κόσμου και της ηγεσίας της ναυτιλιακής και λιμενικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
 
Επίσης,  επανεξελέγη στην θέση του Περιφερειακού Αντιπροέδρου Νοτίου Ευρώπης και Αφρικής ο Δρ. Κωνσταντίνος Ρόκκος. Το Propeller Club Πειραιά ψηφίστηκε ως διοργανωτής της επόμενης παγκόσμιας συνέλευσης, (The International Convention and Conference of The International Propeller Club) η οποία θα πραγματοποιηθεί του χρόνου τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα.
 
 
Ο νέος Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου του International Propeller Club, Γιώργος Ξηραδάκης, αναφερόμενος στην εκλογή του δήλωσε:  “Tο έργο του Propeller Club Πειραιά σε διεθνή κλίμακα αναγνωρίζεται από όλα τα Club της υφηλίου και είμαι πολύ χαρούμενος τόσο για την επιλογή του Πειραιά ως χώρου διεξαγωγής της παγκόσμιας συνέλευσης αλλά και για την εκλογή μου στην θέση του Αντιπροέδρου.
 
Το Propeller Club μπορεί να διευρυνθεί παραπάνω τόσο στην ελληνική όσο και στη παγκόσμια κοινότητα γιατί παρά τις μέγιστες διευκολύνσεις που υπάρχουν στην επικοινωνία των ανθρώπων σήμερα μέσω της τεχνολογίας, η ανταλλαγή αξιών και αρχών είναι πολύ πιο σημαντική όταν γίνεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο και όχι μόνο διαμέσου των ηλεκτρονικών μέσων. Αυτό ήταν και ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε τη συνέλευση, παράλληλα με την περαιτέρω ανάγκη εξωστρέφειας που πρέπει να δείξει ο χώρος της ναυτιλίας».
 
«Είναι μεγάλη τιμή για το Propeller Club του Πειραιά η διπλή εκπροσώπησή του στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο. Η πολυετής εμπειρία του Επίτιμου Προέδρου μας, Γιώργου Ξηραδάκη, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στη σύσφιξη των μελών του σωματείου μας με την παγκόσμια κοινότητα. Η παραμονή στην θέση του Περιφερειακού Αντιπροέδρου, Κωνσταντίνου Ρόκκου, μας κάνει αισιόδοξους για την περαιτέρω ανάπτυξη του σωματείου μας στην χώρα μας ακόμη και σε άλλα λιμάνια. Είμαστε έτοιμοι να μοιράσουμε τις γνώσεις κι εμπειρίες μας με όσους θέλουν να είναι κοντά στο ελληνικό οικονομικό θαύμα της Ναυτιλίας», τονίζει ο Πρόεδρος του Club Πειραιά , κ. Κωστής Φραγκούλης.
 
Η συνέλευση, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του newmoney.gr,  πραγματοποιήθηκε στην γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης, γενέτειρα της μουσικής Τζαζ όπου και την σκυτάλη της Προεδρίας του International Propeller Club έλαβε από τον απερχόμενο πρόεδρο Joel Whitehead, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος  Νiels Aalund. Ο νέος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη διεύρυνσης των μελών του Club στον κόσμο που αυτή την στιγμή είναι γύρω στις 7.500 μέλη. Ο στόχος του νέου ΔΣ είναι επίσης η προσέλκυση νέων σε ηλικία μελών με σκοπό την διάδοση των αρχών του και την μελλοντική του διατήρηση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.
 
Στη παγκόσμια συνέλευση συζητήθηκε έντονα το «κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη διατήρηση του θαλάσσιου χαρακτήρα και των δύο σημείων του πλανήτη.
 
Αμφότερες περιοχές έχουν ανάγκη από θαλάσσιες συγκοινωνίες. «Η εξασθένιση της ναυτικής ενασχόλησης και των ναυτιλιακών επενδύσεων των δύο αυτών ανεπτυγμένων περιοχών του πλανήτη αναμφίβολα θα δημιουργήσει κραδασμούς στην ομαλή εμπορική και στρατηγική λειτουργία των κρατών μελών καθώς επίσης και στην ηγεμονική τους θέση παγκοσμίως» ήταν μια κοινή διαπίστωση των συνέδρων τόνισε ο κ. Ξηράδακης.
 
Ο κ. Ρόκκος ικανοποιημένος με την επανεκλογή του και συντασσόμενος με την στρατηγική και επιθυμία του Propeller Club Πειραιά δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος προς την Γενική Συνέλευση ότι θα προχωρήσει μαζί με το νέο Παγκόσμιο Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο και τους Κυβερνήτες του Propeller Club Πειραιά στην ίδρυση νέων Σωματείων στην Ελλάδα με προτεραιότητα την Αλεξανδρούπολη, την Σύρο και τα Χανιά αλλά και στο εξωτερικό κυρίως στην Αίγυπτο, την Ουκρανία και άλλα γειτονικά κράτη.
 
Η παγκόσμια συνέλευση ολοκλήρωσε τις εργασίες της με επιτυχία στην Νέα Ορλεάνη και παρέδωσε την σημαία της διοργάνωσης της επόμενης παγκόσμιας συνέλευσης στο Propeller Club του Πειραιά. Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Πειραιά, προβλήθηκε ταινία και ειδικό αφιέρωμα στην ναυτιλία του Πειραιά και τις εκδηλώσεις του Club.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένας από του λόγους που υποστήριξε την πρόταση διοργάνωσης της Παγκόσμιας Συνέλευσης στην Ελλάδα είναι και ο εορτασμός των 2500 χρόνων από την ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2020. Το Propeller Club Πειραιά θα φροντίσει η παγκόσμια συνέλευση να ενταχθεί στον πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου.