Πρόταση για «φρένο» στην ταχύτητα των πλοίων

Τετάρτη, 09 Οκτώβριος 2019 08:14
Την υιοθέτηση από πλευράς Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού της λύσης περί μείωσης ταχύτητας στα πλοία ως μέτρο που συμβάλλει στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας ζήτησαν από το βήμα του ναυτιλιακού συνεδρίου της Capital Link οι κ.κ. Λουίς Ντρέιφους, πρόεδρος της Louis Dreyfus Armateurs, Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής του ομίλου Dynacom, Χάρης Βαφειάς, πρόεδρος και CEO της Stealthgas και Νίκος Τσάκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation.
 
«Η καθυστέρηση της υιοθέτησης του speed limit έγκειται στο γεγονός ότι είναι πρόταση δική μας, των πλοιοκτητών» σημείωσε ο κ. Τσάκος. «Μια μείωση της ταχύτητας των πλοίων κατά 15% ή 3 κόμβους θα περιορίσει τις αέριες εκπομπές κατά 45%» ανέφερε ο κ. Προκοπίου, ενώ ο κ. Βαφειάς σημείωσε ότι ενώ «η απόφαση για το όριο ταχύτητας μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, κάνει μήνες για να ληφθεί».
 
Βραβείο προσφοράς
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκε στον Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Common Progress, το βραβείο 2019 Capital Link Maritime CSR Leadership Award σε αναγνώριση της προσφοράς του στη ναυτιλία και της αφοσίωσής του στην εφαρμογή και προώθηση των βέλτιστων πρακτικών.
 
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος σχολίασε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής ναυτιλίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ακολούθησε, μαζί με τα αδέρφια του, κάποιες από τις θεμελιώδεις τους αξίες: «Ο λόγος σου να είναι συμβόλαιο, να φροντίζεις τους εργαζόμενους, να μη χάνεις την καρδιά σου όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, να μη χάνεις το μυαλό σου όταν πηγαίνουν καλά». Ο κ. Παπαγιαννόπουλος ανέφερε ότι είναι ευλογημένος που έμαθε αυτές τις αξίες από τους προκατόχους του αλλά και για τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Στη θητεία του ως πρόεδρος της BIMCO, o κ. Παπαγιαννόπουλος τόνισε ότι προσπάθησε να αγωνιστεί για πολλά θέματα, όπως η περιβαλλοντική ευαισθησία και η ισότητα των φύλων.
 
Κλείνοντας ο κ. Παπαγιαννόπουλος έδωσε έμφαση στο ότι πρέπει να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς η νέα γενιά είναι καλά εκπαιδευμένη και διαθέτει παγκόσμια θεώρηση των πραγμάτων, κάτι που θα αποδειχτεί πολύ σημαντικό.