Ναυτιλία: Κυπριακά πιστοποιητικά μόνο σε αποφοίτους κυπριακών και ελληνικών ΑΕΝ

Τρίτη, 09 Ιούλιος 2019 10:05
Τι δήλωσε ο πλοίαρχος και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Βλάχος
 
Μεγάλη  συζήτηση για το ποιοι απόφοιτοι ποιών σχολών μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και να πάρουν προαγωγικά κυπριακά διπλώματα έχει γίνει τον τελευταίο καιρό. Η κυπριακή πλευρά, με επιστολή του Τμήματος Ναυτιλίας, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2019, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μόνο κάτοχοι ελληνικών ή και κυπριακών πιστοποιητικών ικανότητας, απόφοιτοι ελληνικών ή κυπριακών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, μπορούν να παρακολουθήσουν τα εγκεκριμένα προγράμματα του ΚΕΣΕΝ και να λάβουν κυπριακά πιστοποιητικά.
Αυτό επεσήμανε στο www.newmoney.gr ο πλοίαρχος και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Βλάχος. Αναφερόμενος στην κυπριακή Ακαδημία δήλωσε:
 
«Η Μεσογειακή Ακαδημία της Κύπρου, που λειτουργεί στη Λεμεσό τα τελευταία τρία χρόνια, είναι το αποτέλεσμα της πείρας πολλών ετών στη ναυτική εκπαίδευση και συνέχεια των δεκατριών ετών λειτουργίας της COSMOS NAUTICAL TRAINING CENTER, με έδρα τον Πειραιά και παραρτήματα σε Χίο, Κάλυμνο, Χανιά και Πάτρα.
Η ίδρυση και λειτουργία της Μεσογειακής Ακαδημίας της Κύπρου, ήρθε σε μια χρονική στιγμή κομβική για να συμπληρώσει την τόσο επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας και επέκτασης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμπλέγματος (Maritime Cluster)» και συνέχισε:
«Η παγκόσμια έλλειψη και η ανάγκη ύπαρξης περισσοτέρων ικανών αξιωματικών για τη στελέχωση τόσο των πλοίων όσο και των ναυτιλιακών εταιρειών, οδήγησε στην απόφαση ιδρύσεως της Ακαδημίας μας, η οποία παράλληλα λειτουργεί και ως Ναυτικό Εκπαιδευτικό κέντρο.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τον Ιανουάριο αποφοίτησαν οι πρώτοι Κύπριοι Πλοίαρχοι Α’ τάξεως και τον Απρίλιο οι πρώτοι Μηχανικοί Β’ τάξεως που ποτέ έλαβαν αντίστοιχη εκπαίδευση και πιστοποίηση στην Κύπρο, αφού ολοκλήρωσαν επιτυχώς τους αντίστοιχους κύκλους σπουδών.
 
Είναι οι πρώτοι αξιωματικοί Ε.Ν που σπουδάζουν και αποφοιτούν στη Μεγαλόνησο και είναι αυτοί που απαρτίζουν το πρώτο πιλοτικό τμήμα για ανθυποπλοιάρχους Ε.Ν, οι οποίοι μετά από επιτυχή ολοκλήρωση διετούς φοιτήσεως στην Ακαδημία και του ενός έτους θαλάσσιας υπηρεσίας, θα λάβουν το πρώτο τους δίπλωμα, ξεκινώντας ουσιαστικά τη σταδιοδρομία τους και μια λαμπρή καριέρα στη θάλασσα.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι κόποι και οι προσπάθειες σε αχαρτογράφητα νερά απέδωσαν καρπούς, πάντα βέβαια με την ευγενική συνδρομή και κατανόηση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του τμήματος Ναυτιλίας.
Τα παιδιά μας αυτά, είναι οι μπροστάρηδες ενός αγώνα για είσοδο και παραμονή στο τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό ναυτικό επάγγελμα, επιλέγοντας την Ακαδημία μας» και κατέληξε, λέγοντας:
«Με την καθοδήγηση του ιδρυτού της Ακαδημίας μας, καπτ.Παναγή Τζωρτζάτου, τους εξαιρετικούς ναυτοδιδασκάλους, καθηγητές αλλά και επιστημονικούς συνεργάτες που συνέβαλαν στη μόρφωση των σπουδαστών μας, φτάσαμε στην επίτευξη του στόχου μας».