«Κόλλησαν» οι επενδύσεις 466 εκατ. της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

Δευτέρα, 05 Νοέμβριος 2018 10:44
Έμφραγμα στο λιμάνι του Πειραιά προκαλεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των επενδύσεων της Cosco βάσει όσων προβλέπονται «Master Plan» της.
Από τις αρχές του χρόνου έχει δοθεί το σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αφού υπάρχουν ενστάσεις και παρατηρήσεις από δήμους, επιμελητήρια και διάφορους φορείς. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η εκτέλεση έργων συνολικής εκτιμώμενης αξίας 466 εκατ. ευρώ.
 
«Καθυστερεί αδικαιολόγητα. Θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να έχει αρχίσει η έγκριση των αδειών για την κατασκευή των έργων. Δεν έχει όμως γίνει τίποτα μέχρι τώρα και αρχίζει να δημιουργείται αρνητικό κλίμα.» επεσήμαναν στο «business stories» κύκλοι του Μεγάλου Λιμανιού και προσέθεσαν:
« Απορία προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014 η τότε διοίκηση του ΟΛΠ είχε συνεδρίαση και είχε εγκρίνει, κατά πλειοψηφία, την πραγματοποίηση αντίστοιχων, σε γενικές γραμμές, έργων στο λιμάνι, κανείς φορέας δήμος, ή επιμελητήριο δεν είχε εκφράσει ενστάσεις. Σε αντίθεση με σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να γίνει το λιμάνι πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης». Επρόκειτο για το «Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΛΠ για την περίοδο 2014-2018. Η απόφαση είχε επικυρωθεί την ίδια ημέρα.
 
Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Ελληνικού Δημοσίου προβλέπει μια δέσμη υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 293,8 εκατ. ευρώ τις οποίες η ΟΛΠ Α.Ε. έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει εντός πέντε ετών από την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών. Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια. Το σημείο κλειδί όπως επεσήμαναν στο «business stories» στελέχη του Οργανισμού αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας: «Με την καθυστέρηση αυτή χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας.»
 
Αξίζει να επισημανθεί ότι στις αρχές του 2018 ο γερμανικός τύπος έγραφε: «Η Κίνα επενδύει ένα δισ. ευρώ στην Ελλάδα και διαρκώς επεκτείνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει στην Ελλάδα τον κίνδυνο, η Κίνα την ευκαιρία.»
 
Στη δέσμη των υποχρεωτικών επενδύσεων περιλαμβάνονται: η επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη, η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, η υπόγεια σύνδεση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον χώρο πρώην ΟΔΔΥ, η βυθοκόρηση του κεντρικού λιμένα, η κατασκευή του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών, η επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων, η βελτίωση των υποδομών της ΝΕΖ, η προμήθεια νέου εξοπλισμού και, φυσικά, η βελτίωση και η συντήρηση των υποδομών του λιμένα.
Επιπλέον των υποχρεωτικών επενδύσεων που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης, η ΟΛΠ Α.Ε. έχει προτείνει μια δέσμη πρόσθετων επενδύσεων, συνολικού ύψους 172 εκατ. ευρώ, τις οποίες κρίνει απαραίτητες για την ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιά σε λιμένα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών με σύγχρονες υποδομές και μέσα.
 
Στις πρόσθετες επενδύσεις περιλαμβάνονται: η ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον χώρο πρώην ΟΔΔΥ, η κατασκευή δύο πολυώροφων κτηρίων στάθμευσης αυτοκινήτων, η αγορά οικολογικών λεωφορείων και η κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας.
Στο μεταξύ, το λιμάνι του Πειραιά ανεβαίνει σταθερά στη διεθνή κατάταξη όσο αφορά το εμπορικό του τμήμα, με τους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων.
 
Το 2018 βρήκε τον Πειραιά στην 37η θέση, παγκοσμίως, κερδίζοντας μία θέση σε σύγκριση με το 2017 και πετά ολόκληρες θέσεις σε σύγκριση με το 2016 όταν και βρέθηκε στην 44η σύμφωνα με την κατάταξη της Lloyd's List "Global Ports Top 100".
Επίσης, είναι το 7ο ευρωπαϊκό λιμάνι σε όγκο μεταφοράς και το 3ο στη Μεσόγειο.
Πρώτο στη Μεσόγειο είναι το λιμάνι της Βαλένθιας και 29ο διεθνώς και δεύτερο στη Μεσόγειο το λιμάνι της Αλγεθίρα και 34ο παγκοσμίως.
Στο μεταξύ ο τζίρος που κάνει η ΣΕΠ-Cosco που διαχειρίζεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά αποτελεί το 22% των εσόδων της Cosco Ports.
 
Μέσα σε 10 χρόνια από το 2007 έως και το 2017 το λιμάνι του Πειραιά παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μετά το Ρότερνταμ.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο porteconomics.eu, ο Πειραιάς «κέρδισε» 2,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια των 20 ποδών ενώ το ολλανδικό λιμάνι 2,94 εκατομμύρια.