Αποστολή καθαρισμού του «Τυφώνα» στη Μακρόνησο

Σάββατο, 27 Ιούνιος 2020 10:46
Στις απρόσιτες ακτές ενός ιστορικού και μαρτυρικού τόπου βρέθηκε ο «Τυφώνας», το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Τα μέλη του “Typhoon Project” και οι εθελοντές αποβιβάστηκαν στη Μακρόνησο, σε μια ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού. 
 
Στο νησί των εξόριστων που έχει παντού τα σημάδια της μαρτυρικής ζωής χιλιάδων ανθρώπων βρέθηκαν διάσπαρτα και συγκεντρώθηκαν 3.613 κιλά απορρίμματα, ανάμεσά τους πλαστικά μίας χρήσης, όπως ποτήρια, μπουκάλια, καλαμάκια και καπάκια.
 
Η δράση πραγματοποιήθηκε με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ευχαριστεί θερμά για τη συνδρομή τους την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου, καθώς και τον Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Δημήτρη Αθανασούλη.
 
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε έναν τόπο με βαριά ιστορία, ο οποίος πρέπει να συμβολίζει για όλους τους Έλληνες την ενότητα και την εθνική συμφιλίωση. Είναι χρέος μας να τον κρατήσουμε καθαρό, προστατεύοντας τη συλλογική μας μνήμη», υπογράμμισε η κα. Εύη Λαζού, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. 
 
Ο «Τυφώνας», στους 9 μήνες της δράσης του, έχει καθαρίσει περισσότερες από 700 παραλίες και έχει συλλέξει πάνω από 70.000 κιλά απορρίμματα. Οι αποστολές του σε μακρινές και απρόσιτες παραλίες της χώρας και οι καθαρισμοί από πλαστικά και άλλα απορρίμματα δεκαετιών, που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύουν τον Τυφώνα σε καταλύτη στην προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη ρύπανση.