City tour στην Αθήνα με τη ματιά ενός τουρίστα (photos)

Παρασκευή, 29 Νοέμβριος 2019 15:58
Το portcity.gr στις 27/11/19 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σωματείου των Διπλωματούχων Ξεναγών, που πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει μία ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας, όπως αυτή προσφέρεται στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο, με σκοπό να κατανοήσουμε τι βλέπει ο επισκέπτης στις ξεναγήσεις, πώς αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί το κάθε γκρουπ, αλλά και τι προβλήματα προκύπτουν. Την ξενάγηση προσέφεραν ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Κρίτων Πιπέρας και τα μέλη κ. Σοφία Θεωνά και Τζέμμα Οικονομοπούλου. 
 
Η συνάντησή μας έγινε στο ιδιωτικό πάρκινγκ του εστιατορίου "Διόνυσος Zonar’s", που το προσφέρει σε όλα τα τουριστικά πούλμαν, καθώς το κράτος δεν έχει προβλέψει πάρκινγκ για όσους έρχονται οδικώς και θέλουν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αλλά και το Μουσείο Ακρόπολης, όπως μας επισημαίνουν οι ξεναγοί. 
 
Το πάρκινγκ του εστιατορίου, σημείο εκκίνησης και αναχώρησης
 
Όλα τα τουριστικά πούλμαν έχουν αυτό το πάρκινγκ ως σημείο άφιξης αλλά και αναχώρησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός, ειδικά τους μήνες με αυξημένη τουριστική ροή. Λόγω του μεγάλου αριθμού οχημάτων, και συνεπώς του κόσμου που κουβαλάνε, η επιβίβαση - αποβίβαση πρέπει να γίνεται με ταχείς ρυθμούς και με μεγάλη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων. 
 
Ένα ακόμα θέμα που θίχτηκε είναι η λειτουργία (ή μη) των τουαλετών και ο περιορισμένος αριθμός τους στα σημεία ξενάγησης. Κάθε ξεναγός πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού και αν υπάρχουν τουαλέτες κοντά στα σημεία ξενάγησης, καθώς και αν λειτουργούν. 
 
Στις 9.30 το πρωί ξεκινάει το city tour. Το πούλμαν φεύγει από το πάρκινγκ του εστιατορίου και κατευθύνεται από την οδό Ροβέρτου Γκάλι στην Προπυλαίων και τέλος στην Καβαλλότι για να καταλήξει στην Καλλιρρόης. Στην συγκεκριμένη διαδρομή, οι επισκέπτες έρχονται σε πρώτη επαφή με το βράχο της Ακρόπολης και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, που φαίνονται στο αριστερό τους χέρι από νοτιοανατολικά, ενώ στο δεξί φαίνεται η άλλη όψη της σύγχρονης πόλης, με πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια και tagging με σπρέι στις περισσότερες επιφάνειες. 
 
Η πρώτη επαφή του τουρίστα με τη θέα της Ακρόπολης
 
Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός με φόντο την Ακρόπολη
 
Ένα από τα πολλά κτίρια παραδομένα στο tagging
 
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι συνοδοί μας εξηγούν άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, τα πιεσμένα ωράρια, που επιδεινώνονται σε ώρες αιχμής, λόγω της κίνησης στους δρόμους της πρωτεύουσας, και ακόμα περισσότερο αν τύχει να είναι κλειστό το κέντρο εξαιτίας κάποιας πορείας. Μας περιγράφουν χαρακτηριστικά την πίεση που δέχονται λόγω του χρόνου, την οποία όμως βάζουν τα δυνατά τους να μη μεταφέρουν στους τουρίστες.
 
Το συνηθισμένο μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας
 
Εν συνεχεία, καταλήγουμε στην Αρδηττού, όπου βρίσκεται η πρώτη στάση της ξενάγησης, το Παναθηναϊκό Στάδιο. Την ώρα που φτάνουμε έχει μόνο άλλο ένα πούλμαν παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου, δίπλα στο Στάδιο. Αυτή η εικόνα όμως αλλάζει όσο προχωράει η μέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και συνωστίζονται οχήματα και επιβάτες. Όπως επισημαίνουν οι συνοδοί, στην περίπτωση που οι τροχονόμοι διώξουν ένα πούλμαν θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, της τάξεως 20 λεπτών έως και 1 ώρας, μέχρι το όχημα να κάνει στροφή όλο το κέντρο και να γυρίσει να παραλάβει τον κόσμο. 
 
Το Παναθηναϊκό Στάδιο
 
Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται κυρίως στο Στάδιο, αλλά και στην Ακρόπολη είναι οι κλοπές που σημειώνονται από επιτήδειους, που εκμεταλλεύονται την κοσμοσυρροή. Οι ξεναγοί μπορούν μονάχα να προειδοποιήσουν τους τουρίστες, καθώς δεν υπάρχει αστυνόμευση στους χώρους αυτούς. 
 
Η θέα της Ακρόπολης από το Καλλιμάρμαρο
 
Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και μας περιγράφουν τις δύο εναλλακτικές διαδρομές για να επιστρέψουμε στο κέντρο. Η μία είναι από Ερατοσθένους και Πλατεία Πλαστήρα μέσα από το Παγκράτι, αλλά η πιο συνηθισμένη, και αυτή που ακολουθήσαμε, είναι μέσω λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου. Εκεί δίνεται η ευκαιρία να δει κάποιος, ειδικά τα γκρουπ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το άγαλμα του Τρούμαν, τον Δρομέα, την Πινακοθήκη (που είναι ακόμα υπό επισκευή) και το Χίλτον.
 
Η αγγλικανική εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, γεμάτη tagging στον τοίχο του περιβόλου της
 
Στρεφόμαστε προς το απέναντι ρεύμα και κατευθυνόμαστε προς το Ζάππειο και την Πλατεία Συντάγματος, όπου επίσης απαγορεύεται η στάση των πούλμαν. Από το Σύνταγμα κάποιες ξεναγήσεις προσφέρουν και τη διαδρομή στην Πανεπιστημίου, όπου δίνεται η ευκαιρία για την περιγραφή της Τριλογίας των Νεοκλασικών Κτιρίων. Απουσία πάρκινγκ επίσης, όπως επισημαίνουν, έχει και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας δηλαδή. 
 
Η Πλατεία Συντάγματος
 
Τελευταία αποβίβαση, περίπου στις 11.00 γίνεται έξω από την Πύλη του Αδριανού, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου η κανονική ξενάγηση θα συνεχιζόταν προς το Μουσείο Ακρόπολης και την Πλάκα και με ανάβαση στον Ιερό Βράχο, που λόγω περιορισμένου χρόνου δεν πραγματοποιήθηκε σε εμάς. Ακόμα πάντως και πάνω στην Ακρόπολη, και ειδικότερα τα Προπύλαια, δημιουργούνται τεράστιες ουρές τους καλοκαιρινούς  μήνες, αφού λειτουργούν και σαν είσοδος και σαν έξοδος της ροής των τουριστών προς τον Παρθενώνα, με αποτέλεσμα η αναμονή να φτάνει μέχρι και 45 λεπτά, καταποντίζοντας παράλληλα και τον αρχαιολογικό χώρο. 
 
Η Πύλη του Αδριανού
 
Μέσω αυτής της ξενάγησης ενημερωθήκαμε για τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ξεναγός αλλά και ένας τουρίστας κατά τη διάρκεια ενός επίσημου city tour. Πληροφορηθήκαμε επίσης για τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία hop on - hop off, στα οποία παραδόξως επιτρέπονται οι στάσεις σε σημεία απαγορευμένα για τα πούλμαν, καθώς και για τις παράνομες ξεναγήσεις, που προσφέρονται από μη διπλωματούχους ξεναγούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές α) στερούνται την κατάλληλη κατάρτιση και τα προσόντα για να διεκπεραιώσουν μια σωστή ξενάγηση και β) λόγω διακίνησης μαύρου χρήματος στερούν έσοδα από το κράτος. 
 
 
Τέλος, ένα ακόμη πρόβλημα πανελλαδικής εμβέλειας είναι η όψη των τεράστιων όγκων σκουπιδιών, που συναντάει κανείς στις διαδρομές προς τους αρχαιολογικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μας λένε, είναι πως οι τουρίστες που επιθυμούν να μεταβούν σε αρχαιολογικούς χώρους εκτός Αττικής, είτε φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά, είτε έρχονται από αεροδρόμιο, αναγκαστικά περνούν από το Σχιστό, όπου είναι συγκεντρωμένοι τόνοι σκουπιδιών κατά μήκος του δρόμου, ειδικά αν γίνεται και το παζάρι. 
 
Η θέα της Ακρόπολης από το Μουσείο
 
Παρόλα αυτά, σκοπός των ξεναγών είναι να δίνουν έμφαση στα θετικά και τις ομορφιές του τόπου μας και να μετριάζουν όσο μπορούν τα αρνητικά και τις δυσκολίες του, χωρίς βέβαια να αποσιωπούν όλα αυτά τα προβλήματα.