Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς. Οι δύο μεγάλοι κλασσικοί συνθέτες W. A Mozart και J. Haydn

Τρίτη, 14 Μάιος 2019 12:21
Αγαπητοί φίλοι της Συμφωνικής Ορχήστρας Πειραιώς,                                             
 
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην τελευταία προγραμματισμένη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Πειραιώς για την φετινή περίοδο, η οποία είναι αφιερωμένη στη θρησκευτική μουσική της Δύσης έτσι όπως την εμπνεύστηκαν οι δύο μεγάλοι κλασσικοί συνθέτες W. A Mozart και J. Haydn. 
 
Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ανοίξει με την ουβερτούρα της όπερας "Ορφέας και Ευρυδίκη" του C. W Gluck, με την οποία η ορχήστρα είχε ανοίξει την φετινή σεζόν στην εναρκτήρια συναυλία της στις 10 Νοεμβρίου 2018. Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί επίσης το "Te Deum" του Haydn, έργο γραμμένο για μικτή τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα. Ένας από τους πλέον γνωστούς λατινικούς ύμνους της Καθολικής Εκκλησίας που έχει τις ρίζες του στον 4 μχ αιώνα και έχει μελοποιηθεί από πληθώρα συνθετών μέχρι και σήμερα. 
 
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς υπό την διεύθυνση του Αμερικανού αρχιμουσικού Daniel Abraham θα ερμηνεύσει το εμβληματικό Ρέκβιεμ του Mozart, έργο μνημειώδες και υψηλής έμπνευσης. Παρόλα αυτά η σύνθεση του δεν οφείλεται αποκλειστικά στον μεγάλο Αυστριακό συνθέτη, καθώς ο Mozart πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 1791 αφήνοντας το εν λόγω έργο ημιτελές. Το Requiem ολοκλήρωσε ο μαθητής του, Franz Xavier Sussmayr*.
 
 
Η ΣΟΠ για πρώτη φορά από την ίδρυσή της έχει την χαρά να συνεργάζεται με δυο ακαδημαϊκές χορωδίες εκ των οποίων η μία μας έρχεται από την Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενώ η δεύτερη έχει ήδη αναρίθμητες εμφανίσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού. 
 
Αφήσαμε για το τέλος τους τέσσερις υπέροχους νέους και ταλαντούχους σολίστ που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση μας ερμηνεύοντας τα σόλο μέρη του Ρέκβιεμ. Η συνεργασία τους μας τιμά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 
 
 
 
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
C. W Gluck: Ουβερτούρα από την όπερα "Ορφέας και Ευρυδίκη"
J. Haydn: "Te Deum" για χορωδία και ορχήστρα  
--------------------------------------------------------------
W. A Mozart: Requiem (σε ρε ελάσσονα)
 
American University Chamber Singers
Mουσική διδασκαλία: Daniel Abraham
 
Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών
Μουσική διδασκαλία: Νικόλαος Μαλλιάρας
 
Σολίστ: 
 
Λυδία Ζερβάνου, σοπράνο 
Ρόζα Cappon Πουλημένου, άλτο
Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, τενόρος
Γεώργιος Παπαδημητρίου, μπάσος 
 
Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς (ΣΟΠ)
 
Μουσική διεύθυνση: Daniel Abraham, Γιώργος Γαλάνης 
 
Είσοδος: 10 €
Είσοδος δωρεάν για ανέργους και μαθητές του Ωδείου Πειραιώς.