Τα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Τα δελτία του Λιμενικού

Κυριακή, 30 Σεπτέμβριος 2018 12:13
Βυθίσεις σκαφών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και απεγκλωβισμός επιβάτη από Θ/Γ στην Καλαμάτα - Βυθίσεις σκαφών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Επίδαυρο - Προσάραξη Ι/Φ στο Κυπαρίσσι Λακωνίας - Ακυβερνησία Ι/Φ στις Πετριές Ευβοίας - Βύθιση Ε/Π-Α/Κ σκάφους στην Κεφαλονιά – Διακομιδή ασθενούς
 
Δεκατέσσερα (14) συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών. 
Ειδικότερα, οκτώ (08) σκάφη βυθίστηκαν στο λιμένα Καλαμάτας, ένα (01) στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Δ.Δ.Μάνης, τρία (03) στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών Δ.Δ. Μάνης, ένα (01) στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Δ.Δ.Μάνης και ένα (01) στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Δ.Μεσσήνης. 
Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από το Θ/Γ σκάφος ''LUTTMATTEN'' σημαίας Γερμανίας, το οποίο βρισκόταν στο λιμένα Καλαμάτας. 
Επιπλέον, οκτώ (08) συνολικά σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα (01) στο λιμένα Κορώνης.
Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση,ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.
***** 
Δύο (02) μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι (5μ. περίπου) και δύο Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στο λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα Τ/Χ σκάφος (7μ. περίπου) καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε Ε/-Τ/Ρ και Ι/Φ σκάφη.
Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ για τα σκάφη που προκλήθηκαν υλικές ζημιές έχει απαγορευτεί ο απόπλους τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.
*****
Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μονεμβασιάς μεσημβρινές ώρες χθες, για την προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με όνομα ''ΑΝΑΣΑ'' Ν.Π. 11104 , σε βραχὠδη ακτή της θαλάσσιας περιοχής του όρμου Κυπαρισσίου, με εννέα (09) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με περιπολικό όχημα, όπου εντόπισαν το προσαραγμένο σκάφος κοντά στην ακτή καθώς τους επιβαίνοντές του οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην ξηρά με ιδίες δυνάμεις.
Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο σκάφος.
Από το Α' Λιμενικό Τμήμα Παλαιάς Μονομβασιάς του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας του. 
***** 
Ενημερώθηκαν, απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Κύμης και Σκύρου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ακυβερνησία λόγω μηχανικής βλάβης του ιστιοφόρου ''LISA TIPAIRUA'' σημαίας Γερμανίας, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. από το λιμένα Πετριών Ευβοίας.
Στην περιοχή έσπευσαν με μέριμνα της Λιμενικής Αρχής Κύμης, τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη ''ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.'' Ν.Β 694 και ''ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ'' Ν.Β. 535 όπου εντόπισαν το ιστιοφόρο και με τη συνδρομή τους κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα της παραλίας Πετριών.
Από τη Λιμενική Αρχή Κύμης που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''LISA TIPAIRUA'' μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας. 
*****
Ενημερώθηκε πρωινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ημιβύθιση του Ε/Π-Α/Κ ΄΄ΑΝΕΜΟΣ΄΄ Ν.Πάτρας 750, στο λιμένα Μαϊστράτου Αργοστολίου.
Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής όπου διαπίστωσαν τα προαναφερόμενα καθώς και μικρής έκτασης θαλάσσια ρύπανση (05 περίπου τ.μ.) αυτοδιαλυόμενων πετρελαιοειδών, ενώ με μέριμνα του ιδιοκτήτη το σκάφος ανελκύθηκε στο λιμένα.
Διενεργείται προανάκριση από την οικεία Λιμενική Αρχή.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, βραδινές ώρες χθες, από το λιμένα Θάσου στο λιμένα Κεραμωτής, με το Ε/Γ-Ο/Γ ''ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΣΟΥ'' Ν.Π. 8591, 68χρονος, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
 
Ελαφριά σύγκρουση Δ/Ξ πλοίο με Φ/Γ-Εμπορευματοκιβωτίων στο αγκυροβόλιο Πειραιά - Επαφή Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίο στην Κέρκυρα - Ακυβερνησία Ι/Φ στον κόλπο Πεταλιών - 
Μηχανική βλάβη Ι/Φ στη Μύκονο
 
Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Κερατσινίου ότι το Δ/Ξ ''ΕΡΑΤΩ'' Ν.Π. 12238 συγκρούστηκε ελαφριά με το Φ/Γ-Εμπορευματοκιβωτίων “ERATO” σημαίας Λιβερίας, στη θαλάσσια περιοχή του αγκυροβολίου Πειραιά.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στα εν λόγω πλοία, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός και χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.
Επί του Δ/Ξ ''ΕΡΑΤΩ'' επέβαιναν δεκαοκτώ (18) ημεδαποί μέλη πληρώματος και επί του Φ/Γ- Εμπορευματοκιβωτίων “ERATO”, τριάντα δύο (32) αλλοδαποί μέλη πληρώματος.
Από το Β' Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους των δύο πλοίων μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικών αξιοπλοΐας από τους νηογνώμονες που τα παρακολουθούν. 
*****
Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας, ότι κατά την διάρκεια χειρισμών κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ ''ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΞΠΡΕΣ'' Ν.Π. 12219, ήρθε σε επαφή με το Ε/Γ-Δ/Ρ ''ΟΔΥΣΣΕΑΣ'' Ν.Π. 11752, το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στον οικείο λιμένα.
Το ''ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΞΠΡΕΣ'' εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμένα Ηγουμενίτσας, με ενενήντα τρεις (93) επιβάτες και είκοσι επτά (27) ΙΧΕ οχήματα, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ή θαλάσσια ρύπανση. 
Στο σημείο μετέβησαν στελέχη του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων όπου διαπίστωσαν επιφανειακές εκδορές με φάγωμα πολυεστερικού τμήματος στο αριστερό πρωραίο τμήμα στα έξαλα του πλοίου περίπου 2,5μ επάνω από την ίσαλο γραμμή εξωτερικά της πολυεστερικής κατασκευής του Ε/Γ-Δ/Ρ ΄΄ΟΔΥΣΣΕΑΣ'' και ελαφριά επιφανειακή εκδορά με απώλεια χρώματος στη δεξιά πρίμα πλευρά περίπου 2,5μ. επάνω από την ίσαλο γραμμή του ''ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΞΠΡΕΣ''.
Στο Ε/Γ-Ο/Γ ''ΟΔΥΣΣΕΑΣ'' απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας, ενώ συνελήφθη ο Πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ ''ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΞΠΡΕΣ''.
Διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας. 
 
*****
Ενημερώθηκαν, πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Ραφήνας και Καρύστου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ακυβερνησία λόγω μηχανικής βλάβης, του ιστιοφόρου σκάφους “CASA PITTI III” σημαίας Γαλλίας, με έναν αλλοδαπό επιβαίνοντα, στη θαλάσσια περιοχή 1 ν.μ, δυτικά του κόλπου Πεταλιών.
Στην περιοχή μετέβη το παραπλέον Α/Κ ''ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ'' Ν.Ρ. 49 όπου εντόπισε το ιστιοφόρο, ενώ παράλληλα απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. 
Με τη συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το ιστιοφόρο προσέγγισε στο λιμένα Πόρτο Ράφτη και με τη συνδρομή του ιδιωτικού σκάφους ΄΄ΑΡΙΑΛΕ'' Ν.Σ. 18 και των στελεχών της Λιμενικής Αρχής Μαρκόπουλου, προσέδεσε με ασφάλεια στον λιμένα του Πόρτο Ράφτη με τον επιβαίνοντά του καλά στην υγεία του.
*****
Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για μηχανική βλάβη του ιστιοφόρου σκάφους “TRANSPORT” σημαίας Αυστραλίας, με μία επιβαίνουσα, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μυκόνου.
Στην περιοχή μετέβη το Τ/Χ ''Γ.Π'' Τ.Μ. 565,το Ρ/Κ ''ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ 18'' Ν.Π. 10966 καθώς δύο περιπολικά οχήματα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς. 
Το “TRANSPORT” ρυμουλκήθηκε από το ''ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ 18'' με ασφάλεια στο νέο λιμένα Μυκόνου, με ασφάλεια.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο Μυκόνου απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας.