90% αύξηση των προσφυγικών ροών το πρώτο πεντάμηνο του 2018

Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2018 16:34
90% αύξηση των προσφυγικών ροών
 
Μόλις το 16% της χρηματοδότησης του κοινοτικού προγράμματος «Ποσειδών» της Frontex για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας καταλήγει στο Λιμενικό Σώμα, ενώ σε σχέση με το 2017 η Ελλάδα καταγράφει αύξηση 90% στις προσφυγικές ροές.
 
Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο καταγράφηκαν πάνω από 19.800 αφίξεις, με τις περίπου 7.000 να εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, αριθμός αυξημένος κατά 90% από την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ανέφερε σε ανακοίνωση η Frontex. Περισσότερα από 3.500 παιδιά χωρίς συνοδεία εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών είναι αγόρια ενώ μόλις το 4% είναι κορίτσια. Ποσοστό 5,5% των ασυνόδευτων είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.
 
Ο συνολικός αριθμός των θέσεων σε δομές φιλοξενίας είναι 1.091 ενώ υπάρχουν 2.745 παραπομπές ασυνόδευτων στη λίστα αναμονής για τοποθέτηση σε κάποια δομή φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή που οι επιχειρησιακές ανάγκες παραμένουν αυξημένες, από τα 44 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διατέθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ακτοφυλακής & Συνοροφυλακής (Frontex) για την Ελλάδα, μόλις τα 7 εκατομμύρια… κάλυψαν τα έξοδα λειτουργίας των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος λόγω των όρων χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος.
 
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και σήμερα το Λιμενικό Σώμα έχει παρουσία στο Αιγαίο με 50 μόνιμα και έκτακτα πλωτά και περίπου 1.200 άνδρες, ενώ τα κοινοτικά πλωτά κυμαίνονται κοντά στα 14, έχουν διατεθεί ακόμα 3 αεροσκάφη, ενώ υπηρετούν σε αυτά περίπου 600 άτομα.
 
Ελληνικό υπόμνημα
 
Χθες σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή έγινε γνωστό πως η ελληνική πλευρά κατέθεσε υπόμνημα 5 βασικών αιτημάτων για να αρθούν οι δυσκολίες αυτές. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης, να υπάρξει στελέχωση από Ελληνες αξιωματούχους σε καίριες θέσεις στη διοίκηση της Frontex καθώς σε καμία από τις 61 τέτοιες θέσεις δεν υπάρχει Ελληνας αντιπρόσωπος, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των οδοιπορικών των λιμενικών που υπηρετούν στο Αιγαίο όπως και να γίνει πάγια η χορήγηση επιδόματος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής & Συνοροφυλακής που πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε προφορική δέσμευση ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ενός ΠΑΘ μέχρι το τέλος του 2018, ενώ η Frontex συμφώνησε και σε χρηματοδοτική ενίσχυση, επιπλέον των 7 εκατ. ευρώ, τόσο των υπόλοιπων Επιχειρησιακών Μέσων (πλωτά – εναέρια) όσο και των στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, τα οποία εκτάκτως καλούνται να υπηρετήσουν στο Ανατολικό Αιγαίο.
 
Αιτήματα ασύλου
 
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Λέσβο κάθε μέρα καταγράφονται 15 με 20 περιστατικά μεταναστών που προσπαθούν παράνομα, κρυμμένοι σε φορτηγά μέσα στα πλοία της γραφής, σε σκάφη κ.τ.λ., να διαφύγουν από το νησί, γεγονός που αν συμβεί περιπλέκει πολύ τις νομικές διαδικασίες ασύλου κ.τ.λ. Για αυτό και αίτημα του Αρχηγείου είναι κάθε μήνα στελέχη των ειδικών αποστολών να στέλνονται σε Χίο, Λέσβο και Φαρμακονήσι για να ενισχύουν τους ελέγχους. Αν και μετά την έξαρση των ροών τον Μάρτη η κατάσταση πλέον εκτιμάται διαχειρίσιμη στο Αιγαίο, καθώς υπολογίζεται κάθε μέσα ότι φτάνουν στα νησιά περίπου 100 μετανάστες, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει μια αυξητική τάση στον αριθμό των προσφύγων, μολονότι ο αριθμός τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1% του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, στο σύνολο των 58.000 ατόμων που βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής, τα 16.000 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Από αυτά, ποσοστό 67% βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, 15% στη Θεσσαλία, 13% στην Ηπειρο και 5% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 
της Αναστασίας Βαμβακά