Στήριξη του Λιμενικού Σώματος από τον Πρωθυπουργό

Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 08:20
Σε μία κίνηση στήριξης του Λιμενικού, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οριογραμμή, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα (στις 10 το πρωί) το θάλαμο επιχειρήσεων στο υπουργείο Ναυτιλίας, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρή την πρόκληση στα Ίμια και στηρίζει πλήρως την παρουσία των δυνάμεών μας στην περιοχή.
 
Ο πρωθυπουργός επέλεξε το υπουργείο Ναυτιλίας και όχι το υπουργείο Άμυνας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι απαντά σε πολεμικές προκλήσεις, όπως αυτές που εξαπολύει η τουρκική πλευρά και να καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης. Για την ελληνική κυβέρνηση το ζητούμενο δεν είναι ένας νέος κύκλος προκλήσεων, αλλά η εκτόνωση και η εμπέδωση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση ελπίζει η Αθήνα, ότι θα είναι και η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα τις επόμενες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Ρέξ Τίλερμαν στην Παρασκευή στην Άγκυρα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τα κεντρικά θέματα των εκεί συζητήσεων θα είναι και τα ελληνοτουρκικά, καθώς έγινε γνωστό ότι στην Άγκυρα θα μεταβεί και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
 
Όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ θα ταξιδέψει στην Άγκυρα το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου για διαβουλεύσεις με τον κ. Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και περιφερειακούς ομολόγους του «για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας». 
 
Η πρεσβεία διευκρινίζει πάντως για τις επαφές του κ. Πάιατ ότι «σε αντίθεση με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου».