Ανακάμπτουν οι μετοχές της κρουαζιέρας

Πέμπτη, 28 Μάιος 2020 09:47
Ειδήμονες του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά θα ανοίξει από το φθινόπωρο δειλά-δειλά με κρουαζιέρες στην Καραϊβική αλλά απομένει να το δούμε
 
Aνοδικά κινούνται σήμερα, οι μετοχές της κρουαζιέρας που είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά σε ποσοστό από 10% και άνω.
 
Οι εταιρείες-κολοσσοί Royal Caribbean, Carnival, and Norwegian Cruise Line Holdings είδαν μία ηλιαχτίδα στο γκρίζο ουρανό της βιομηχανίας τους. Οι οικονομικές αναλυτές επισημαίνουν ότι η αιτία της ανόδου είναι το σχεδιαζόμενο ήπιο άνοιγμα της αγοράς από τα μέσα καλοκαιριού.
 
Βέβαια ειδήμονες του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά θα ανοίξει από το φθινόπωρο δειλά-δειλά με κρουαζιέρες στην Καραϊβική αλλά απομένει να το δούμε.
 
Όλες οι εταιρείες έχουν δέσει τα πλοία τους και πολλές από αυτές έχουν εφαρμόσει σχέδιο για επαναπατρισμό των πληρωμάτων και του ξενοδοχειακού προσωπικού σε 60 κράτη.
 
Οι μετοχές των εταιρειών επλήγησαν πρώτες λόγω του ισχυρού κτυπήματος που δέχθηκε η βιομηχανία.
 
Σήμερα το πρωί η μετοχή της Royal Caribbean και Norwegian Cruises σημείωσε άνοδο κατά 15% ενώ χθες Τρίτη η μετοχή της ανέβηκε κατά 12%.
 
Όλοι περιμένουν να αρθεί το lock down στις περισσότερες χώρες προκειμένου να σχεδιάσουν κρουαζιέρες.
 
Όπως επεσήμαναν ελληνικά υψηλόβαθμα στελέχη στο Νewmoney οι εταιρείες κολοσσοί θα αντιμετωπίσουν και στη συνέχεια μεγάλο πρόβλημα αφού έχουν τεράστια πλοία πολιτείας τα οποία αποτρέπουν τους τουρίστες να τα επιλέξουν μετά τα όσα βίωσαν εν μέσω πανδημίας με την αποφυγή του συνωστισμού να είναι το πρώτο μέτρο. Τα μικρότερης μεταφορικής ικανότητας κρουαζιερόπλοια έχουν ελπίδες να ανοίξουν πρώτα τον χορό.
 
Οι ζημιές για τις τρεις μεγάλες εταιρείες είναι μέχρι τώρα μεγάλες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανακάμψουν. Για αυτό αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε δανεισμό με πολύ υψηλό επιτόκιο ενώ στράφηκαν και σε funds για να στηρίξουν το οικοδόμημα και αν αποφύγουν την κατάρρευση.
 
Μέσα στο 2020 Royal Caribbean είναι κάτω κατά 59%, η Norwegian Cruise Line κατά 70% και η Carnival κατά 65%.
 
Η μετοχή της Royal Caribbean διαπραγματεύεται στα 52,51 δολάρια σήμερα, πρωϊ Τετάρτης 27 Μαΐου η Norwegian Cruises traded στα 16,67 δολάρια και η Carnival στα 16,95.