Το τσιγαράδικο στο Ηράκλειο - Είχε φορτίο αξίας 35 εκατ. ευρώ

Σάββατο, 17 Ιούνιος 2017 09:20
Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής το πλοίο που εντοπίστηκε νότια της Κρήτης με 1,5 εκατ. πακέτα λαθραία τσιγάρα συνολικής αξίας άνω των 35 εκατ. ευρώ.
 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το πλοίο βρέθηκε στα Σφακιά, λίγες μέρες μετά το «τσιγαράδικο» της ΣΕΚΑΠ, που βρέθηκε επίσης στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Παλαιοχώρα. Στις αρχές υπάρχει φόβος για εκτεταμένο δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων.
 
 
 
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προκύπτει ότι τα λαθραία τσιγάρα του νέου πλοίου είναι και αυτή τη φορά της ΣΕΚΑΠ, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις πρώτες κούτες που έχουν ανοίξει. Οι αρχές διαπίστωσαν πάντως ότι άλλη μάρκα έγραφαν οι κούτες και άλλη μάρκα είχαν μέσα τα τσιγάρα, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό και υποψίες και για το τι θα εντοπίσουν στη συνέχεια αλλά και για μεταποίηση τσιγάρων. Ενα ακόμη σημείο που μοιάζει γρίφος είναι πώς τόσο το πλοίο της ΣΕΚΑΠ όσο και το νέο τσιγαράδικο (το οποίο είχε ξεκινήσει επίσης από το Μαυροβούνιο και δήλωσε προορισμό το Τομπρούκ της Λιβύης, αλλά βρέθηκε στα Σφακιά) βρέθηκαν στην Κρήτη. 
 
Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο που επρόκειτο να φτάσει στο Τομπρούκ πριν τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δηλώσει κατά τον απόπλου από το Μαυροβούνιο, βρέθηκε τελικά πριν δύο ημέρες στον όρμο των Σφακίων. Σε μια περιοχή, δηλαδή, που δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται. Σύμπτωση; To δεύτερο πλοίο εντοπίσθηκε πολύ κοντά στην Παλαιόχωρα, όπου είχε εντοπισθεί προ μηνών και το άλλο «τσιγαράδικο», που βρέθηκε να μεταφέρει τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ: Αυτή την υπόθεση αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ.
 
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας:
 
Εντοπισμός και κατάσχεση από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή 1.557.200 πακέτων λαθραίων τσιγάρων, με διαφυγόντες φόρους και δασμούς για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 6.019.186,94 ευρώ.
 
          Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή για την καταπολέμηση οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας,  στελέχη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., προέβησαν βραδυνές ώρες χθες, στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων. 
 
        Το Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 090 εντόπισε Φ/Γ πλοίο ονόματι “GOLENDRI” το οποίο ήταν φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων συσκευασμένων σε χαρτοκιβώτια. Το ανωτέρω Φ/Γ πλοίο οδηγήθηκε συνοδευόμενο από το ΠΑΘ 090 στο λιμένα Ηρακλείου Κρήτης. 
 
Ειδικότερα: 
 
      Πρώτες πρωινές ώρες της 15-06-2017 το Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 090 εντόπισε το Φ/Γ πλοίο “GOLENDRI”, σημαίας Τανζανίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, να πλέει χωρίς να έχει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.). Άμεσα και υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου το Φ/Γ “GOLENDRI” τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.  Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, το εν λόγω πλοίο σταμάτησε σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων Κρήτης.  Ταυτόχρονα, μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ του Π.Α.Θ. 090, εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το Φ/Γ “GOLENDRI”. Το ταχύπλοο έδεσε δίπλα στο “GOLENDRI” και ξεκίνησε μεταφόρτωση χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα. Παράλληλα  εντοπίστηκαν τέσσερα (04) φορτηγά οχήματα στη ξηρά,  στα οποία επρόκειτο να μεταφορτωθούν τα λαθραία τσιγάρα. 
 
          Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του Π.Α.Θ. 090, το ταχύπλοο σκάφος και τα φορτηγά οχήματα στη ξηρά τράπηκαν σε φυγή, ενώ το Φ/Γ πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του. Τα τέσσερα (04) φορτηγά οχήματα καθώς και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκφόρτωσης εγκαταλείφθηκαν στην ξηρά και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. τα ανωτέρω βρέθηκαν και κατασχέθηκαν. Το Π.Α.Θ. 090 καταδίωξε το Φ/Γ πλοίο  και στελέχη  Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ.  πραγματοποίησαν έφοδο  (ρεσάλτο), προκειμένου να συλλάβουν το πλήρωμα και να ακινητοποιήσουν το πλοίο πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε. 
 
            Στη συνέχεια το Φ/Γ  “GOLENDRI” οδηγήθηκε στο λιμένα Ηρακλείου Κρήτης και  μετά από έρευνα που διενεργήθηκε στα αμπάρια του πλοίου, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά ένα εκατομμύριο πεντακόσια πενήντα επτά χιλιάδες διακόσια (1.557.200) πακέτα τσιγάρα, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και δασμών για την ποσότητα αυτή των λαθραίων τσιγάρων, ανέρχεται στο ποσό των 6.019.186,94 ευρώ.   
 
Το Φ/Γ “GOLENDRI” σημαίας Τανζανίας, είχε αποπλεύσει από το λιμένα “Μπαρ” του Μαυροβουνίου με δηλωθέντα προορισμό το λιμένα ”Τομπρούκ” της Λιβύης. Πλοίο και τσιγάρα κατασχέθηκαν στο λιμένα Ηρακλείου, ενώ συνελήφθησαν τα έξη (06) μέλη πληρώματος, Ουκρανικής υπηκοότητας, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών συνεχίζονται.
 
Οι συλληφθέντες, μαζί με τον φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος τους, πρόκειται να προσαχθούν πρωινές ώρες αύριο 18-06-2017 στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.