Τραμ: Πρεμιέρα μετ΄εμποδίων για την επέκταση προς Πειραιά

Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2019 12:06
Με καθυστέρηση 5 ετών το ανοίγουν για να το ξανακλείσουν το 2020 λόγω ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο - Με τρεις συρμούς θα εξυπηρετείται η περιοχή  
 
Πέντε συνολικά χρόνια μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης, ξεκινά σήμερα η δοκιμαστική λειτουργία των επεκτάσεων του Τραμ για Πειραιά. Οι συρμοί θα περνούν από τις στάσεις χωρίς να επιβιβάζουν επιβάτες ώστε αμέσως μετά και πριν τα τέλη του έτους, το τραμ να υποδεχτεί και το επιβατικό κοινό.
 
Το παράδοξο όμως είναι ότι το έργο, το οποίο πέρασε από σαράντα κύματα για να κατασκευαστεί από την εταιρεία Θεμέλη, ακόμη και αν τεθεί άμεσα σε εμπορική λειτουργία (όπως τουλάχιστον προβλέπει ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό) θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μετ΄ εμποδίων στους δρόμους του Πειραιά. Ο λόγος είναι ότι σε λίγους μήνες θα χρειαστεί να διακοπεί ξανά η λειτουργία του από την περιοχή του Νιάρχος στο τέρμα της Συγγρού έως το ΣΕΦ, γεγονός που επηρεάζει και τις νέες επεκτάσεις.
 
Αφορμή είναι αυτή τη φορά, τα έργα ανάπλασης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα που σχεδιάζει από καιρό η Περιφέρεια Αττικής αλλά έχουν καθυστερήσει. Οι εργασίες προβλέπουν μετακίνηση του τροχιόδρομου ώστε να εισχωρήσει πιο βαθιά μέσα στην ανάπλαση. Ο νεώτερος σχεδιασμός προγραμματίζει έναρξη εργασιών στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο επειδή το χρονοδιάγραμμα της Περιφέρειας έχει ήδη «ξεχειλώσει» καθώς από αρχές του χρόνου πηγαίνει από μήνα σε μήνα, εκτιμάται ότι και αυτή τη φορά θα μετακινηθεί προς τα πίσω.
 
Ο δεύτερος λόγος που γεννά προβληματισμό για την λειτουργικότητα του τραμ είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι υποσταθμοί έλξης, οι οποίοι τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια το τραμ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποσταθμοί αυτοί δεν επιτρέπουν παράλληλη χρήση άνω των τριών συρμών μέσα στην ζώνη του Πειραιά αν και όπως επισημαίνεται, πέντε συρμοί που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, σήμερα δεν υπάρχουν.Αυτό γεννά ερωτηματικά ως προς τους χρόνους διεξαγωγής των δρομολογίων, άρα και στην ανταπόκριση του κόσμου στο νέο μεταφορικό μέσο για την πόλη του Πειραιά.
 
Η επέκταση της γραμμής του τραμ από το ΣΕΦ προς τον Πειραιά είναι μήκους 5,4 χιλιόμετρα και έχει 7 στάσεις. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 2013 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2015. Έκτοτε όμως μεσολάβησαν πολλά σε καθυστερήσεις μελετών, αρχαιολογικών ευρημάτων και άλλων συνθηκών που εμπόδισαν την γρηγορότερη παράδοση του έργου.
 
Αργά χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ αναφέρεται στην έναρξη της τελικής φάσης των δοκιμαστικών δρομολογίων της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά.
 
Όπως σημειώνει τα οχήματα των Γραμμών 3 «Θουκυδίδης» (Ασκληπιείο Βούλας – Σ.Ε.Φ.) και 4 «Αριστοτέλης» (Κασομούλη – Σ.Ε.Φ.) μετά τη στάση «Νέο Φάληρο» θα κατευθύνονται προς τη στάση  «Γήπεδο Καραϊσκάκη» (αντί Σ.Ε.Φ.), όπου και θα αποβιβάζουν τους επιβάτες.
 
Οι αποβιβαζόμενοι μέσω της υπόγειας διάβασης θα κατευθύνονται είτε αριστερά προς το σταθμό «Φάληρο» της Γραμμής 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) και το Γήπεδο Καραϊσκάκη, είτε δεξιά προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
 
Στη στάση «Γήπεδο Καραϊσκάκη» τα οχήματα δεν θα παραλαμβάνουν επιβάτες και θα συνεχίζουν κενά, κινούμενα στην επέκταση  της γραμμής προς Πειραιά, ενώ επιστρέφοντας στη στάση «Σ.Ε.Φ.» θα παραλαμβάνουν επιβάτες με προορισμό τις στάσεις «Ασκληπιείο Βούλας» και «Κασομούλη».
 
newmoney.gr