Λεωνίδας Ευγενίδης: Δημιουργία Ναυτικού ΕΠΑΛ ή τμήματος Ναυτιλίας στη Θράκη

Κυριακή, 14 Απρίλιος 2019 13:05
Το Ίδρυμα Ευγενίδου και ο πρόεδρος του Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης «αγκάλιασαν» τη Θράκη με σκοπό τη στήριξη της νεολαίας, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Με επισκέψεις σε Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα-Διδυμότειχο, έφεραν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας στο επίκεντρο των επιστημών αλλά και της ναυτιλίας ανοίγοντάς τους νέους επαγγελματικούς ορίζοντες καταδεικνύοντας ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα».
 
Στο Διδυμότειχο η τοπική κοινωνία αναγνωρίζοντας την προσωπικότητα και το έργο του Ευγένιου Ευγενίδη ονοματοδότησε το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου σε 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης».
 
Παρουσία 400 μαθητών, καθηγητών, γονέων, του Δημάρχου, του Δ/ντή Δευτερόβαθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, του Γεώργιου Μποζατζίδη Διευθυντή του ΕΠΑΛ και τοπικών παραγόντων, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης παρουσίασε τις προκλήσεις του Ναυτικού Επαγγέλματος σε μία περιοχή μεγάλης ανεργίας και χωρίς σχολή ναυτικής εκπαίδευσης σε επίπεδο Ακαδημιών ή ΕΠΑΛ, αναφέροντας:
 
«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή, που μας δίνετε την ευκαιρία να είμαστε κοντά σας. Το μόνο που ήθελα να πω, ήταν η σχέση του Ευγένιου Ευγενίδη με τη θάλασσα. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα της κρίσης τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα δίνουν κάποιες πάρα πολύ καλές προοπτικές, γιατί κάτι πολύ σημαντικό για να σπουδάσει κανείς είναι η απασχολησιμότητα. Η ναυτιλία, είναι στο αίμα των Ελλήνων, έχουν διακριθεί σε αυτήν. Το παράδειγμα του Ευγένιου Ευγενίδη το ακολούθησαν και πάρα πολλοί άλλοι. Ήταν ένας πραγματικός ηγέτης, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει, γιατί αυτό που τον χαροποιούσε δεν ήταν ο πλούτος και το χρήμα, ήταν η δημιουργία – το να φτιάξει και να δώσει κάτι πίσω στην κοινωνία» και συνέχισε:
 
«Το τελευταίο πράγμα που είχε οραματιστεί αυτός ο άνθρωπος ήταν να φτιάξει κάποια πράγματα στον τόπο του και μάλιστα είχε και πολύ ωραίες ιδέες για την Θράκη μας. όταν ρωτήθηκε γιατί κάνατε τόσα άλλα πράγματα και δεν ξεκινήσατε από εκεί είχε πει ένα απλό πράγμα ότι: «Όταν δώσεις τα καλύτερα εργαλεία κι ένα κομμάτι μάρμαρο σε κάποιον που δε ξέρει θα το κάνει θρύψαλα, αν δώσεις σε κάποιον που ξέρει θα σου κάνει θαύματα». Πώς θα συμβεί αυτό αν δεν έχουμε αυτό που εσείς ακολουθείτε, ανθρώπους που να είναι καταρτισμένοι και να αγαπάνε αυτό που κάνουνε».
 
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν εποικοδομητικός με τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο μαθητών όσο και σε επίπεδο εμπλεκομένων φορέων. Σκοπός η προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα και η δημιουργία Ναυτικού ΕΠΑΛ ή τμήματος Ναυτιλίας στο Διδυμότειχο.
 
Νωρίτερα ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης με στελέχη του Ιδρύματος επισκέφθηκαν ΕΕΕΕΚ Αλεξανδρούπολης, όπου με μεγάλη έκπληξη τα παιδιά του σχολείου και οι δάσκαλοι τον ευχαρίστησαν για την δωρεά ενός σχολικού λεωφορείου προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία.
Μετά την Αλεξανδρούπολη, το κλιμάκιο του Ιδρύματος επισκέφθηκε στο 6ο Δημοτικό σχολείο Ορεστιάδας – Ευγενίδειο. Στο αμφιθέατρο του σχολείου τα παιδιά παρουσίασαν τα πρώτα βήματα τους στην Ρομποτική καθώς και παραδοσιακούς χορούς.