Κολομβία: Επτά μετανάστες νεκροί και 23 αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο πλεούμενου

Πέμπτη, 31 Ιανουάριος 2019 09:07
Επτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 23 αγνοούνται, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, έπειτα από το ναυάγιο πλεούμενου στην Καραϊβική μεταξύ της Κολομβίας και του Παναμά, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές την Τετάρτη.
 
Το πλεούμενο, στο οποίο επέβαιναν 18 ενήλικοι και 14 παιδιά, «χτυπήθηκε από κύμα» το πρωί της Δευτέρας και οι επιβαίνοντες έπεσαν «στη θάλασσα», εξήγησε η Λίλια Κόρδομπα, η δήμαρχος της κοινότητας Ακαντί, κοντά στο σημείο όπου έγινε το ναυάγιο, στα ανοικτά της επαρχίας Τσοκό.
 
Επτά πτώματα, ανάμεσά τους και αυτό ενός παιδιού, ανασύρθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη σε δύο παραλίες σε αυτήν την επαρχία της βορειοδυτικής Κολομβίας, ανέφερε ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Το ελαφρύ πλεούμενο ανήκε σε μια ομάδα τεσσάρων μικρών σκαφών, χωρητικότητας 29 θέσεων, που είχαν αναχωρήσει τη Δευτέρα από μια παραλία στην Καπούργανα (Τσοκό) με προορισμό τον Παναμά, πρόσθεσε η Κόρδομπα.
 
Τα πλεούμενα είχαν υπεράριθμους επιβαίνοντες, σύμφωνα με δύο επιζώντες που επικαλέστηκε η δήμαρχος της Ακαντί.
 
Οι ναυαγοί φαίνεται πως ήταν μετανάστες από την Αφρική, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο Ραφαέλ Μπολάνιος, συνήγορος του πολίτη στην περιοχή. Ο συνήγορος του πολίτη είναι ανεξάρτητη δημόσια αρχή επιφορτισμένη με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία.
 
Ο Κόλπος της Ουραμπά, όπου έγινε το ναυάγιο, είναι ένα από τα κυριότερα σημεία διέλευσης μεταναστών από χώρες της Αφρικής, της Ασίας αλλά και από την Αϊτή, οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω Καραϊβικής, με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
 
Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, το ΠΝ της Κολομβίας έχει ανακοινώσει πως ανέσυρε 84 ναυαγούς μετανάστες ζωντανούς και 13 πτώματα.