Πηγές υπ. Ναυτιλίας: Ποιους επηρεάζει η οδηγία για τον ΦΠΑ σε υπηρεσίες πλοίων

Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 13:03
Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τον ΦΠΑ σε υπηρεσίες, που λαμβάνουν πλοία, όπως επισκευές, τροφοδοσίες, καύσιμα, θα επηρεάσει μόνο κάποιες γραμμές πορθμείων και κυρίως αυτών που είναι σε μικρή απόσταση. Αυτό υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σε δλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η οδηγία θα έπρεπε να να έχει εφαρμοσθεί από τη χώρα μας από το 2006. Σε περίπτωση μη εφαρμογής της, η χώρας μας δεν αποκλείεται να κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα, ενώ ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας έχουν δεχθεί και σχετικές παρατηρήσεις από τη ΕΕ για το θέμα.
Ήδη καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου ο όρος της «ανοιχτής θάλασσας» να συμπεριλάβει όσο των δυνατόν περισσότερες κατηγορίες πλοίων που εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια στη χώρα μας και να μην υπάρξουν επιπτώσεις αναφορικά με χρέωση ΦΠΑ 24% στις υπηρεσίες που λαμβάνουν.
Ανοιχτή θάλασσα σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που προετοιμάζεται, ορίζεται ο θαλάσσιος χώρος πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τη φυσική ακτογραμμή της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας ενώ ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα θεωρείται ο πλους που η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του λιμένα άφιξης είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων και σε περίπτωση που μεσολαβούν ενδιάμεσοι λιμένες, μόνο εάν η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του πρώτου ενδιάμεσου λιμένα, ή μεταξύ δύο διαδοχικών ενδιάμεσων λιμένων, ή του τελευταίου ενδιάμεσου λιμένα με το λιμένα άφιξης, είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης με επιστολές του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, με αφορμή το Σχέδιο της ΚΥΑ, αναφορικά με τους «Όρους και τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων, κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα, για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας», ζητά να δοθεί άμεση λύση.
Ειδικότερα, επισημαίνει: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον σχετικό προβληματισμό μας, καθώς πιστεύουμε ότι, εάν τελικά υπογραφεί η ΚΥΑ, θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστική και ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και δημιουργία αντεγκλήσεων μεταξύ φορέων και τελωνειακών-φορολογικών αρχών, λόγω της ασάφειας των ρυθμίσεων γύρω από την έννοια της “ανοιχτής θάλασσας”.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε τέλος ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρέπει να συμπεριλάβει στους διεθνείς πλόες και τα κρουαζιερόπλοια, που κάνουν κυκλικά ταξίδια, καθώς θεωρούμε ότι, ένα πλοίο εκτελεί διεθνείς πλόες, όταν ο τελικός προορισμός του είναι ένα λιμάνι της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από τα λιμάνια προσόρμισης, πριν την έξοδο από την Ελληνική Επικράτεια».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών τα οποία προορίζονται για εφοδιασμό των πλοίων, που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα «ανοικτής θαλάσσης» και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική και βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και των ναυαγοσωστικών και άλλων πλοίων. Επίσης απαλλάσσονται οι παραδόσεις, κατασκευές, επισκευές, η συντήρηση, η ναύλωση και η μίσθωση πλοίων, καθώς και οι παροχές που πραγματοποιούνται για τις άμεσες ανάγκες των πλοίων του φορτίου, εκτός από τα εφόδια των πλοίων που εξυπηρετούν την παράκτια αλιεία.