Print this page

Αυτές είναι οι λύσεις που προτείνει ο Γ. Μώραλης για τα δικαστήρια Πειραιά

Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2018 08:35
Τις καθυστερήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και τις μη ξεκάθαρες απαντήσεις του σε σχέση με το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και ποιος θα χρηματοδοτήσει τις εργασίες, στατικές, δομικές και αρχιτεκτονικές που απαιτούνται για να λειτουργήσει στο γιαπί της πρώην Ραλλείου το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, αναδεικνύει τη Δευτέρα ο Γιάννης Μώραλης. 
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά θα δεχθεί διαδοχικά το μεσημέρι της Δευτέρας εκπροσώπους των φορέων της πόλης και των ΜΜΕ για να τους ενημερώσει για το που βρίσκεται η υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet ο Γιάννης Μώραλης θα προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις για να στεγαστούν τα δικαστήρια. Η πρώτη, το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στο λιμάνι, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό, στην Ακτή Κονδύλη. Και η δεύτερη, την παλιά ΣΚΥΠ (ιδιοκτησίας του υπουργείου Παιδείας) στην Πειραιώς, απέναντι από την ΕΛΑΪΣ. 
 
Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο κτίριο είχαν ξαναγίνει συζητήσεις και μάλιστα είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, για την παραχώρησή του στον Δήμο Πειραιά, ενώ το δεύτερο βρίσκεται διαγώνια από τα κτίρια της ΧΡΩΠΕΙ για τα οποία είχαν υπάρξει επίσης προχωρημένες συζητήσεις σχεδόν προ εικοσαετίας, ώστε να μεταφερθούν εκεί τα Δικαστήρια. 
Η έξοδος του αν. υπ. Οικονομικών Τρύφωνος Αλεξιάδη από την κυβέρνηση ουσιαστικά «πάγωσε» τη συζήτηση για την πρώτη λύση. Αλλά και η λύση της μεταφοράς των Δικαστηρίων στη ΧΡΩΠΕΙ κατέρρευσε παράλληλα με την κατάρρευση της κυβέρνησης Σημίτη. 
 
Τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα «κουμπώνουν» πάντως με ενδιαφέροντα τρόπο με όσα συμβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Δήμαρχος Πειραιά αναμένεται να αναδείξει το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν αλλάξει τρεις Γενικοί Γραμματείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι η λύση μεταφοράς των Δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου να καρκινοβατεί.. 
Και αυτό, ενώ με ιδιωτικές δωρεές συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που απαιτούνταν ώστε να κάνει το ΕΜΠ ολοκληρωμένη μελέτη για τη στατικότητα του κτιρίου. Με βάση αυτήν, υπολογίζεται ότι απαιτούνται εργασίες 20 – 25 εκατομμυρίων ευρώ για να μετατραπεί το γιαπί σε ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο. Πλην όμως τρία χρόνια τώρα, το υπ. Δικαιοσύνης δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι και να ενημερώσει επίσημα τον Δήμο Πειραιά αν και πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες. Οι οποίες, σημειωτέον, υπολογίζεται ότι δεν θα διαρκέσουν λιγότερο από τρία έτη.
 
Ενδιαφέρον για άλλες χρήσεις
 
Κάπως έτσι, φτάσαμε στο σημείο, ενώ η δημοτική Αρχή να έχει παραχωρήσει το κτίριο στο υπ. Δικαιοσύνης, ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων της στα τέλη του 2014, να υπολογίζουμε ότι πριν το 2021, το κέντρο του Πειραιά δεν θα έχει απαλλαχθεί από ένα γιαπί. Κι αυτό, τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών για αξιοποίηση του κτιρίου, όσο και ιδέες για εναλλακτική χρήση του.
 
Το Portnet είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ενδιαφέρον υπάρχει από επιχειρηματίες για τη λειτουργία εκεί boutique Hotel. Παράλληλα, κάποιοι επαναφέρουν την ιδέα Σκυλίτση να στεγαστεί εκεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δημαρχείο. Αυτή η ιδέα πάντως έχει ένα τεχνικό-οικονομικό και ένα ηθικό πρόβλημα. 
Τo ηθικό έχει να κάνει με το ότι δεν θα στέλνεται και το καλύτερο μήνυμα στην Πειραϊκή κοινωνία, ότι την ώρα που χιλιάδες οικογένειές της πένονται, η Δημοτική Αρχή φροντίζει να αναβαθμίσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ανέσεις των υπαλλήλων της. Το οικονομικό έχει να κάνει με το που μπορούν να βρεθούν πόροι για να μετασκευαστεί το γιαπί της Ραλλείου σε ένα σύγχρονο Δημαρχείο. Η λύση αυτού του διπλού προβλήματος μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση. Να επιλεγεί δηλαδή μια μικτή χρήση Δημαρχείου – Πολιτιστικού Πολύχωρου και ο εργολάβος που θα αναλάβει τη μετατροπή του κτιρίου να εξοφληθεί αναλαμβάνοντας την εκμετάλλευση του Πολυχώρου και των καταστημάτων που θα προκύψουν. Δεδομένου δε του γεγονότος ότι ακριβώς μπροστά του υπολογίζεται ότι σε τρία χρόνια θα βγαίνει η έξοδος του Μετρό, η υπεραξία του χώρου θα είναι πολύ σημαντική. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σημερινό Δημαρχείο θα μπορούσε να στεγάσει κυρίως τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας (αλλά και άλλες διάσπαρτες υπηρεσίες) που επιβαρύνουν με μηνιαίο ενοίκιο 17.000 ευρώ τον Δήμο. 
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται την ιδέα που είχε πέσει για πρώτη φορά σε ημερίδα που είχε οργανώσει το Λιμάνι της Αγωνίας το 2002, να γκρεμιστεί δηλαδή το κτίριο, να ανοίξει η πλατεία και να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο το Δημοτικό Θέατρο. 
 
Μάλιστα, όπως γνωρίζει το Portnet, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος παρέλαβε από γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Πειραιά μια πολύ προχωρημένη πρόταση. 
Να διατηρηθεί το ισόγειο με τα καταστήματά του και το γκαράζ (με αισθητική αναβάθμιση φυσικά) και να αξιοποιηθεί η ταράτσα που θα προέκυπτε ως αναβαθμισμένη πλατεία, ενδεχομένως ίσως και με κάποια λίγα τραπεζοκαθίσματα που θα βλέπουν από ψηλά την υπόλοιπη πλατεία Κοραή και το Δημοτικό Θέατρο.
Επιπλέον, εκείνη η μελέτη, η οποία μάλιστα ήταν δωρεά του γραφείου στον Δήμο, προέβλεπε τη δημιουργία μια πεζογέφυρας περιπάτου, ένα promenade δηλαδή, που θα ξεκινούσε από την υπό διαμόρφωση ταράτσα, θα πέρναγε πάνω από την Ηρώων Πολυτεχνείου, σε ύψος φυσικά που να μην ενοχλεί τη διέλευση λεωφορείων, θα ακολουθούσε παράλληλα τη Δραγάτση, μπροστά από την Ιωνίδειο και το Δημαρχείο και θα κατέληγε στον πεζόδρομο της Καραΐσκου (ή και θα έστριβε αριστερά παράλληλά της προς την Β.Γεωργίου), ορίζοντας έτσι έναν αισθητικά αναβαθμισμένο και ομοιόμορφο χώρο όπου, κάτω από την πεζογέφυρα, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα τραπεζάκια της πλατείας Κοραή. Η πρόταση εκείνη θεωρήθηκε φουτουριστική («αμερικανιά» την είχε χαρακτηρίσει κάποιος), ο Β.Μιχαλολιάκος εγκατέλειψε την ιδέα να κατεδαφιστεί το γιαπί της Ραλλείου, η μελέτη ξεχάστηκε.
 
Να δούμε αν και πότε μπορούν να υλοποιηθούν έστω, πιο πεζές λύσεις…
 portnet.gr