Παράδοση των ακτών της Σαλαμίνας στην τοπική κοινωνία. Τέλος της απορρύπανσης, σύμφωνα με το ΥΕΝ. Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

Δευτέρα, 04 Δεκέμβριος 2017 17:50
Οι παραλίες της Σαλαμίνας, ο καθαρισμός των οποίων ολοκληρώθηκε σήμερα, θα παραδοθούν αύριο στην τοπική κοινωνία, με την υπογραφή του προβλεπόμενου από το νόμο πρωτοκόλλου, μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος θα μεταφέρει στο νησί, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτη Ράπτη και εκπροσώπους των ΜΜΕ.
 
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης στο Σαρωνικό Κόλπο
 
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης σε όλες τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Σαλαμίνας, οι οποίες είχαν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του Δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη 2. Τις τελευταίες ημέρες, εργασίες απορρύπανσης γίνονταν μόνο στην περιοχή «Θεατράκι». Οι περιπολίες για έλεγχο των ακτών θα συνεχιστούν. 
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών απορρύπανσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου το οποίο είχε συγκροτηθεί προκειμένου μεταξύ άλλων να αξιολογεί το αποτέλεσμα της επιχείρησης απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων του εν λόγω Οργάνου, λόγω εκπλήρωσης της αποστολής του, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία και τη συμμετοχή τους στις εργασίες απορρύπανσης.
 
“ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»".
 
1. Το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς αποζημίωσης ζημιών ρύπανσης από πετρέλαιο το οποίο μεταφέρεται ως φορτίο διά θαλάσσης, διέπεται από τη Δ.Σ. Αστικής Ευθύνης 1992 (CLC΄92) που κυρώθηκε με το ν. 314/76 (Α’ 106) όπως τροποποιήθηκε με τα π.δ. 197/95 (Α’ 106) και 286/02 (Α΄ 256) και ισχύει, τη Δ.Σ. για την ίδρυση διεθνούς κεφαλαίου για την αποζημίωση ζημιών ρύπανσης από πετρελαιοειδή που κυρώθηκε με το ν.1638/86 (Α΄108) όπως ισχύει καθώς επίσης και του Πρωτόκολλου του 2003 της Διεθνούς Σύμβασης του 1992 για την ίδρυση Διεθνούς Κεφαλαίου αποζημίωσης ζημιών ρύπανσης από πετρέλαιο που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το ν. 3482/06 (Α΄163), όπως ισχύει.
2. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης του «Δ/Ξ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», γνωρίζονται τα ακόλουθα αναφορικά με την υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης εφόσον αυτά θεμελιώνονται στο ανωτέρω νομικό πλαίσιο:
α. O Διεθνής Οργανισμός των Κεφαλαίων αποζημίωσης για ζημιές ρύπανσης από πετρέλαιο (International Oil Pollution Compensation FUNDS, (IOPC FUNDS)) ίδρυσε στις 02 Νοέμβρη 2017, τοπικό γραφείο έγερσης αιτημάτων αποζημίωσης (Local Claims Office), για την υποβολή των αξιώσεων που προέκυψαν από τη ρύπανση που προκλήθηκε συνεπεία της βύθισης του εν λόγω δεξαμενόπλοιου.
Το γραφείο λειτουργεί στον Πειραιά στην οδό Σκουζέ 26, στον 4ο όροφο, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύκολη και έγκαιρη υποβολή όλων των αξιώσεων αποζημίωσης. Στοιχεία επικοινωνίας με το εν λόγω γραφείο αναφέρονται ως κάτωθι:
Τηλέφωνο/Φαξ: +30 210 4282334
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
β. η ασφαλιστική εταιρεία του εν λόγω Δ/Ξ έχει υποβάλει ενώπιον του Πρωτοδικείου Πειραιώς, Δήλωση Περιορισμού Ευθύνης, σύμφωνα με το Άρθρο 7 της Δ.Σ. CLC΄92 για το ποσό των  5.409.925,40 ΕΥΡΩ το οποίο έχει κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 666/1982 (Α΄ 138), όπως ισχύει.
3. Ζημιωθέντες συνεπεία της ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση εφόσον ασκούν αξιώσεις με βάση το ανωτέρω νομικό πλαίσιο, δύνανται να απευθυνθούν απευθείας στο τοπικό γραφείο έγερσης αιτημάτων αποζημίωσης ή/και να ασκήσουν τις αξιώσεις τους σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Π.Δ. 666/1982 (Α΄ 138), προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση.
4. Ενδεικτικά αξιώσεις Αποζημίωσης δύναται να εγερθούν μεταξύ άλλων για:
- Χρήση εξοπλισμού καθαρισμού και λήψης προληπτικών μέτρων.
- Καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.
- Έμμεση ζημία.
- Καθαρή οικονομική ζημία (π.χ. μείωση εσόδων λόγω μη δυνατότητας δραστηριοποίησης στην περιοχή που επλήγη)
- Περιβαλλοντική καταστροφή.
5. Το περιεχόμενο της αξίωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν λεπτομερή αναφορά της ζημιάς που υπέστη ο αξιών την αποζημίωση και να συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης των αξιώσεων σε συνάρτηση με το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη και τα ανάλογα παραστατικά. Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες για αποζημιωτέες αξιώσεις, λεπτομέρειες υποβολής τους και απαιτούμενα στοιχεία προσκόμισης μπορούν να αναζητηθούν και στο τοπικό γραφείο.
6. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο σύνταξης και αποστολής των αιτημάτων στο γραφείο έγερσης αιτημάτων αποζημίωσης (Local Claims Office) καθώς και ενδεικτικοί μορφότυποι υποβολής αυτών, δύναται να ανακτηθούν στην ελληνική γλώσσα μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας: http://www.iopcfunds.org/agia-zoni-ii-claimants/gr/ .