ΠΕΝΕΝ: Επικίνδυνο ολίσθημα η υποχώρηση από το αίτημα της κατάργησης του νόμου 4150/2013

Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017 12:15
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 30/5/2017 μεταξύ μελών της Διοίκησης της ΠΝΟ, του Γενικού Γραμματέα του ΥΕΝ κ. Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού, του Κλαδάρχη κ. Σταμάτη Καλογείτωνα και του Διευθυντή Ναυτικής Εργασίας κ. Νικόλαου Ισαάκογλου σε συνέχεια της συζήτησης που αφορά τις Υπουργικές αποφάσεις στην γραμμή της Αδριατικής όπου μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις έως και 40%, σε επιμέρους ειδικότητες έως και 80% και ακόμη φτάνοντας στην αθλιότητα να καταργηθούν κάποιες ειδικότητες στο 100%.
 
Ορισμένοι εκπρόσωποι Ναυτεργατικών Σωματείων στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν την αύξηση των σημερινών πραγματικών συνθέσεων για την θερινή περίοδο.
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας Νίκος Κροκίδης χαρακτήρισε τις Υπουργικές αποφάσεις επικίνδυνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας καθώς έχουν προκαλέσει υπερβάσεις των ωρών εργασίας και δραματικές μειώσεις των ωρών ανάπαυσης των πληρωμάτων με συνεπακόλουθες προκλήσεις σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών στα ως άνω πλοία, γεγονός που αποδεικνύει την επικινδυνότητα αυτών των Υπουργικών αποφάσεων.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ ζήτησε την επαναφορά των συνθέσεων τουλάχιστον στα επίπεδα του Π.Δ 177/74 χωρίς διαχωρισμό θερινής ή χειμερινής περιόδου εξηγώντας την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας που αντιμετωπίζει ένα ευρύτατο και συνεχές φάσμα καθηκόντων. Τις προτάσεις αυτές της ΠΕΝΕΝ ο Γ.Γ μας τις κατέθεσε και εγγράφως.
 
Στην απάντησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ υπεραμύνθηκε των θέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου για ανταγωνιστικότητα έναντι των πλοίων ιταλικών συμφερόντων στην γραμμή της Αδριατικής και πρόσθεσε ότι αν επανέλθουν οι συνθέσεις στα επίπεδα του Π.Δ 177/74 τότε τα πλοία αυτά θα αλλάξουν την ελληνική σημαία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μπορεί με Υπουργικές αποφάσεις να αυξηθεί μόνο μέχρι 10% η οργανική σύνθεση που όμως θα είναι πολύ κατώτερη και από τις σημερινές πραγματικές συνθέσεις και μετέθεσε στο απώτερο μέλλον μια αλλαγή νόμου που θα αυξήσει τις οργανικές συνθέσεις.
Η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι η επικινδυνότητα των σημερινών οργανικών συνθέσεων, η καταστρατήγηση της Δ.Σ 180, τα ατυχήματα, η υπερεργασία, αλλά και η ανεργία που έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα επιβάλουν την άμεση κατάργηση του 4150/2013 και των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων.
 
Για την παραπάνω εξέλιξη έχει τεράστια ευθύνη και η πλειοψηφία της ΠΝΟ η οποία άγεται και φέρεται σύμφωνα με την τακτική που έχει χαράξει και ακολουθεί το ΥΕΝ προσφέροντας το μικρότερο κακό!! Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, δυνάμεις και Σωματεία της ΠΝΟ, αντί να πρωτοστατήσουν στην δράση με πρωτοβουλίες για να καταργηθεί ο νόμος 4150/2013, προωθούν σε συνεργασία με τον Υπουργό και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ εμβαλωματικές λύσεις οι οποίες νομιμοποιούν τον αντιναυτεργατικό νόμο και είναι σίγουρο ότι διαιωνίζουν την υπερεργασία και τις επικίνδυνες εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά την ψήφιση του 4150/2013 και των Υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν. Σε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι συμμετέχει και Σωματείο που ανήκει στο ΠΑΜΕ, παρεκκλίνοντας από τις πάγιες θέσεις όπως αυτές εμφανίζονται στα γραπτά τους!
Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί την άμεση επαναφορά των οργανικών συνθέσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων για την τήρηση της νομιμότητας και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. 
 
Για την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ
Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                            Κροκίδης Νικόλαος