«Φουρτούνες» στην ακτοπλοΐα με κόντρες και απειλές αποχωρήσεων πλοίων από το Αιγαίο

Σάββατο, 18 Ιανουάριος 2020 10:01
Τελικά αργά χθες το απόγευμα και μετά τις έντονες αντιδράσεις το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε επισήμως ότι εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ για έκτακτη δρομολόγηση του ταχύπλοου Thunder και για τροποποίηση δρομολογίων της Golden Star Ferries
 
Φουρτούνες στην ελληνική ακτοπλοΐα προκάλεσε η αρχική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μην υπογράψει τις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για έκτακτη δρομολόγηση πλοίου στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα του νεοαποκτηθέντος ταχυπλόου Thunder της Fast Ferries και για τροποποίηση δρομολογίων και πάλι για Κυκλάδες της Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου.
 
Ο ΥΝΑ κάλεσε την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι στο γραφείο του τον Δημήτρη Στεφάνου και την επόμενη ημέρα τον Θεολόγο Παναγιωτάκη της Fast Ferries και τον Μάριο Ηλιόπουλο εκπρόσωπο της Seajets η οποία έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τις αποφάσεις του ΣΑΣ.
 
Ο ΥΝΑ σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι θα ανακοίνωνε την απόφασή του την προηγούμενη Τετάρτη. Τελικά η απόφασή του ανακοινώθηκε στις εταιρείες την Παρασκευή με βασική αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν.
 
Η Golden Star Ferries εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση με την οποία έκανε  γνωστό ότι θα επανεξετάσει την παρουσία της στην ελληνική ακτοπλοΐα με προοπτική να αποσύρει τον στόλο της ενώ θα στραφεί δικαστικά για να διεκδικήσει την αποκατάσταση ζημιών και διαφυγόντα κέρδη.
 
Νωρίτερα στο υπουργείο βρέθηκε και ο Θεολόγος Παναγιωτάκης ο οποίος έβλεπε την επένδυσή του να καταρρέει αφού θα του έμενε στα χέρια το Thunder για το οποίο έδωσε μαζί με τις εργασίες μετασκευής πάνω από 10 εκατομμύρια.
 
Τελικά αργά το απόγευμα και μετά τις έντονες αντιδράσεις το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε επισήμως ότι εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ. Πιο συγκεκριμένα:
 
«1. Εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, τα δρομολόγια της εταιρίας Golden Star Ferries, στη γραμμή από Ραφήνα έως Μύκονο και Νάξο, καθώς και τα δρομολόγια από Ηράκλειο Κρήτης προς τα παραπάνω νησιά.
 
2 Εγκρίθηκε, η έκτακτη δρομολόγηση του ταχύπλοου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου “Thunder” της εταιρίας Fast Ferries από Πειραιά για Νάξο, Σαντορίνη με προσέγγιση και στα λιμάνια της Ανάφης και της Θηρασιάς.»
 
Νωρίτερα και πριν την ανακοίνωση του ΥΝΑ, ο Δημήτρης Στεφάνου της Golden Star Ferries σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:
 
«Μετά τη σημερινή μας ενημέρωση από το ΥΝΑΝΠ ότι δεν γίνεται δεκτό το αίτημα μας για τροποποίηση των δρομολογίων μας, παρά την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΣΑΣ, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μονοπωλιακά τα συμφέροντα ανταγωνιστών μας, η Golden Star Ferries, με θλίψη σας ανακοινώνει ότι οι μέτοχοι και το Δ.Σ. της εταιρείας θα συνεδριάσουν την Δευτέρα 20/01/2020 προκειμένου να εξετάσει αν θα συνεχίσει την δραστηριοποίησή της στην Ελληνική Ακτοπλοϊα. Ο μόνος δισταγμός μας είναι ότι δυστυχώς θα βρεθούν στην ανεργία πάνω από 400 εργαζόμενοι μας.
 
Αυτονόητα, η εταιρεία μας επιφυλάσσεται να επιδιώξει την πλήρη αποζημίωση της για την ζημία που υφίσταται ενώπιον των αρμοδίων».